Shadow house

Architecture Residential Melbourne , Australia

Large 01 shadow house christinefrancis

Media Contact

10 Images

Want to download these images? Make sure you confirm usage rights with the BowerKit owner / contact person.

Small 01 shadow house christinefrancis

1.

3000 px 2000 px 1 MB Print - Low res only
Small 02 shadow house christinefrancis

2.

3000 px 4500 px 2 MB A4 print
Small 08 shadow house christinefrancis

3.

3000 px 4500 px 2 MB A4 print
Small 13 shadow house christinefrancis

4.

3000 px 4500 px 2 MB A4 print
Small 15 shadow house christinefrancis

5.

3000 px 2000 px 591 KB Print - Low res only
Small 09 shadow house christinefrancis

6.

3000 px 2000 px 668 KB Print - Low res only
Small 14 shadow house christinefrancis

7.

3000 px 2000 px 1 MB Print - Low res only
Small 07 shadow house christinefrancis

8.

3000 px 4500 px 2 MB A4 print
Small 06 shadow house christinefrancis

9.

3000 px 1998 px 1 MB Print - Low res only
Small 17 shadow house christinefrancis

10.

3000 px 4500 px 1 MB A4 print

1 Video

These videos are available for media use

hidden sliding gate

One unique feature of the house is the “hidden” sliding side gate. The council would not allow off-street parking or a dedicated cross over. Therefore, a rear side fence secretly slides back into the house wall to provide vehicle access if required!

Description

The existing dwelling, titled “O’Brian house,” is an Art Deco house created in 1938 for John Patrick O’Brian, a librarian. The property is significant due to the highly distinctive gabled and hipped roof, as expressed by unusual brick window hood details and the curved entry porch formed all set on a corner site.

The owners required more usable space, light, better relationship to the outside, an extra bedroom plus a modern fit-out throughout.

Our approach was to create a shadow of the existing form, a modern sympathetic “copy” of the O’Brian house which offers a simple homogeneous sculptured form, carefully positioned to complement the original building. The house had to offer privacy from the busy south facing side street whilst benefit from northern sunlight. Therefore, the new monolithic form is windowless to the south side street with the ground floor set back to the south boundary. The roof form mirrors the existing roof pitch, the 1st floor is set against the north boundary (away from the street) to respect the original house form and present the original house chimney. Careful thought and detail went into the design of the external skin of the new building to ensure a simple clean aesthetic, removing all superfluous visual elements.

The Majority of the existing house was retained, with only the rear skillion, wet room fit-outs and an internal wall removed. The ground floor living area was opened up with the addition of a meals area. The existing bathroom was enlarged and functions as an ensuite / bathroom. The first floor contains a third bedroom with adjacent ensuite. There is a large 4.7m x 0.6m skylight on the north side of the 1st floor roof offering light to the bedroom and ensuite whilst still providing privacy from the street / neighbours. A retractable awning over the skylight regulates light and temperature

One unique feature of the house is the “hidden” sliding side gate. The council would not allow off-street parking or a dedicated cross over. Therefore, a rear side fence secretly slides back into the house wall to provide vehicle access if required! - see the attached video of this gate in action.

The shadow house, a three-bedroom inner city residence on a small site offers a sympathetic response to historically sensitive inner-city living.

Details

Project size

127 m2

Site size

200 m2

Completion date

2018

Building levels

2

Project team

Nic Owen Architects

architects