THORNBURY FAMILY DENTAL

Architecture Commercial Melbourne , Australia

Large image 2

Media Contact

9 Images

Want to download these images? Make sure you confirm usage rights with the BowerKit owner / contact person.

Small image 5

1. THORNBURY FAMILY DENTAL

Caption

5304 px 7696 px 22 MB A3 print
Small image 3

2. THORNBURY FAMILY DENTAL

Caption

4917 px 8106 px 22 MB A3 print
Small tfd1

3. THORNBURY FAMILY DENTAL

Caption

2932 px 1795 px 4 MB Print - Low res only
Small tfd4

4. THORNBURY FAMILY DENTAL

Caption

1894 px 2840 px 5 MB Print - Low res only
Small tfd floor plan

5. THORNBURY FAMILY DENTAL

FLOOR PLAN

3309 px 2339 px 568 KB Print - Low res only
Small tfd long section

6. THORNBURY FAMILY DENTAL

LONG SECTION

3309 px 2339 px 480 KB Print - Low res only
Small tfd treatment pods

7. THORNBURY FAMILY DENTAL

TREATMENT POD

3309 px 2339 px 463 KB Print - Low res only
Small tfd details

8. THORNBURY FAMILY DENTAL

DETAILS

3309 px 2339 px 400 KB Print - Low res only
Small thornbury family dental laxstudios

9. THORNBURY FAMILY DENTAL

A2 PANEL

7016 px 4961 px 20 MB A3 print

1 Video

These videos are available for media use

Caption

Description

The project redefines the perception and experience of the conventional dental office that is born out of necessity yet habitually associated with anxiety, phobia and pain.

Barrier to a dental visit has often exacerbated by the negative perception of the 'unknown', as well as the obscurity and overly clinical environment that is heightened by the abrupt exposure of needles, drills and bibs.

The project dared to explore, with methodology adopted from the systematic desensitization used in dentistry; as a procedural method in reducing a patients' anxiety through a gradual revelation of dental procedure, presented architecturally.

Small tenancy lot, the design challenges are both to be different yet restrained to a conventional dental office in spatial configuration, dental procedural and technical requirements.

Treating the dental treatment as a gradual exposures of dental procedures and activities, the dental clinic tributes to a relax and humane environment that is similar to a park-like environment.

The curved forms throughout the dental office's ceiling are strategically shaped to conceal the overhead services while subtly forming spaces. As a guiding mechanism that coherently dialogue with the occupants' navigation throughout the spaces.

A sense of transition is introduced at the main entry by an overly arched ceiling form to emphasize its significance as a buffer zone from the hustle and bustle of the street-level traffic. The continuation is followed by a series of succeeding smaller curvatures in rhythm to the occupants' movement.

The purposely lowered reception table is intended to foster a more engaged conversation between the nurse and the patient where a treatment plan is discussed prior to convoy to one of the treatment pod.

Placement of the planter box and vertical plants along the ramp are to subtly compensating the variation in floor levels. The vertical plants, a semi-transparent organic garden, enables a visual engagement preludes to the dialogue between the incoming patient and dentist.

Intended to encapsulate of both the dentist and patient, the glass pods are purposely shaped in circular forms. The in-between spaces created are opportunistically interweaved with the ancillary spaces forming an agile workspace.

Behind the glass pods are layers of retractable curtains that offer acousticity to the interior yet creating a backdrop of the dental activities from within. A story board that is being vaguely narrated and hinted; a “tell-show-do” physiological method enabling the reduction of anticipatory anxiety of those awaits, by curating a sense of readiness.

Details

Project size

114 m2

Site size

114 m2

Project Budget

$235000

Completion date

2017

Building levels

1

Project team

LAXSTUDIOS

ARCHITECT