Type Street Apartment

Architecture Residential Richmond , Australia

Large type 04

Media Contact

22 Images

Want to download these images? Make sure you confirm usage rights with the BowerKit owner / contact person.

Small tsaidesign type st 03

1.

3840 px 5486 px 10 MB A3 print
Small tsai design s2 06

2.

5600 px 3733 px 13 MB A3 print
Small tsai design s2 03

3.

5699 px 3799 px 10 MB A3 print
Small type 04

4.

5760 px 3840 px 13 MB A3 print
Small type st animation dining

5.

840 px 1200 px 2 MB Print - Low res only
Small type st animation bathroom

6.

840 px 1200 px 1 MB Print - Low res only
Small tsaidesign type st 12

7.

3665 px 5235 px 10 MB A3 print
Small tsaidesign type st 25

8.

3677 px 5253 px 9 MB A3 print
Small type 10

9.

3840 px 5486 px 13 MB A3 print
Small type 05

10.

3739 px 5341 px 12 MB A3 print
Small type 06

11.

3689 px 5271 px 8 MB A3 print
Small tsaidesign type st 21

12.

3613 px 5162 px 13 MB A3 print
Small type st animation floor plan

13.

2953 px 1417 px 307 KB Print - Low res only
Small tsai design s2 02

14.

5699 px 3799 px 5 MB A3 print
Small tsai design s2 01

15.

5699 px 3799 px 6 MB A3 print
Small perspective 1 living 1

16.

2000 px 1200 px 1 MB Print - Low res only
Small perspective 1 living 2

17.

2000 px 1200 px 1 MB Print - Low res only
Small perspective 1 living 3

18.

2000 px 1200 px 1 MB Print - Low res only
Small perspective 4 kitchen 1

19.

2000 px 1200 px 838 KB Print - Low res only
Small perspective 4 kitchen 2

20.

2000 px 1200 px 857 KB Print - Low res only
Small section 1

21.

2818 px 1093 px 1 MB Print - Low res only
Small section 2

22.

3000 px 1415 px 1 MB Print - Low res only

1 Video

These videos are available for media use

NEVER TOO SMALL ep.10 35m2 Tiny Apartment Design - Type Street Apartment

Description

Type Street Apartment is a renovation project, converting and revitalizing an 1970s 35m2 1 bedroom apartment.
The design is in support of the tiny house movement. The design questions the modern-day lifestyle of living in excess and the modern throw-away culture and hyper consumerism.

EXISTING CONTEXT
The existing site is a 1-bedroom apartment, one of 12 units in a 1970s walk up apartment. With conventional 2.4m high ceiling, no working kitchen, an awkward layout, with bathroom the only space with north facing window, and no outdoor space.

DESIGN OBJECTIVE
The design objective was to bring life back to neglected housing stock. Working within the constraints of existing layout of structure and services to create a flexible generous living / office needs of the architect occupier.  


DESIGN SOLUTION
The design solution was a direct response to the limitation of the apartment. Introducing an internal window between bathroom and kitchen, providing the kitchen with much needed borrowed northern light from the bathroom, a switchable privacy film is applied to the window, the glass becomes frosted to provide privacy to the bathroom at the press of a button.

To introduce a sense of the outdoor space, the bathroom palette is carefully considered to create a feeling of an indoor/outdoor space, like a greenhouse. A feature moss wall covers the main wall, overlay with various pot plants to form a feature green wall, this is position in direct eye sight as you first enter the apartment, to be immediately greeted with nature and green.

To create a feeling of generous and luxury, the strategy is to allocate generous proportions to the functions, a 4m kitchen is inserted into the apartment, this is the main feature to the apartment.

Layering and overlapping are the key to planning for small spaces, two different function can co-existing in the same space at different times. It then comes down to detailing of the flexible joinery to make it an effortless transition between the 2 functions, such as the slide out dining table.


MATERIAL PALETTE
A simple material palette is used, to bring a sense of easiness and calm, so it doesn’t overwhelm the senses. The main material statement is the timber, as all the timber finishes are coordinated to give a sense of continuity; from the timber flooring, to the timber veneer joinery and wall panels, to the ceiling, together gives the architecture language of a timber box inserted into the apartment space.

The rest of the apartment has a simple white backdrop, with white paint to wall, ceiling, colour matched to the cabinets.

A subtle silvery blue woven vinyl flooring give a contemporary reference to the traditional tatami straw flooring and brings a softness to the space.

MATERIALS AND FITTING SPECIFICATION

FlooringBolon tile (50x50cm) Flow, colour Stream

Flooring timberHavwood Europlank 224mm Oak, Grande Chalet Rustic Grade

Bathroom tileStonetile Ind. – Etic Rovere Matt (wall) textured (floor)

Splashback Dekton Natural Collection – Kelya 8mm

Wall paper (behind display shelf) Instyle - Kyoto wasabi wall covering

Leather pullMade Measure (Melbourne) Leather recessed pulls

Hanging pendant hook Creative Cables (Brisbane), Pendant Light Ceiling Hook.

Light switchClipsal Saturn Zen range

Bike hookAlexaLethen (etsy) white grey gum

StoolTimber Dimensions (Brisbane) Folding Stool – Victorian ash

Lighting (living + study)Le Corbusier Projecteur 165 Pendant

MirrorReece Zuster Issy Z1 Oval Mirror 325mm x 800mm x 22mm

BasinMarc Newson Wall basin left hand shelf

Questions and Answers

What was the brief?

The brief was to create a flexible home / office for the architect occupier

What were the key challenges?

The small footprint is the obvious challenges to overcome, on top of that in order to manage the budget, the design had to work inventively around the constraints of the existing layout of services and structures.

What are the sustainability features?

The project seeks to bring back and extend the life of neglected housing stock, challenging the demolish and rebuild mentality of modern society.

Details

Project size

35 m2

Completion date

2017

Project team

Tiny logo round

tsai Design

architect