Two Angle House

Architecture Residential Mount Eliza , Australia

Large two angle house 01

18 Images

Want to download these images? Make sure you confirm usage rights with the BowerKit owner / contact person.

Small two angle house 06

1.

3200 px 4000 px 1 MB A4 print
Small two angle house 01

2.

3200 px 2133 px 1 MB Print - Low res only
Small megowan mteliza lowres 17

3.

1100 px 1650 px 1 MB Print - Low res only
Small megowan mteliza low res 06

4.

4000 px 2667 px 2 MB A4 print
Small megowan mteliza lowres 20

5.

1650 px 1099 px 2 MB Print - Low res only
Small two angle house 05

6.

3200 px 4800 px 2 MB A4 print
Small megowan mteliza lowres 2

7.

1650 px 1100 px 1 MB Print - Low res only
Small two angle house 03

8.

3200 px 4800 px 2 MB A4 print
Small megowan mteliza lowres 10

9.

3600 px 2399 px 2 MB Print - Low res only
Small megowan mteliza lowres 11

10.

1100 px 1650 px 1 MB Print - Low res only
Small megowan mteliza lowres 16

11.

1098 px 1650 px 1 MB Print - Low res only
Small megowan mteliza lowres 9

12.

1320 px 1650 px 961 KB Print - Low res only
Small megowan mteliza lowres 7

13.

1320 px 1650 px 1 MB Print - Low res only
Small megowan mteliza lowres 13

14.

1650 px 1100 px 1 MB Print - Low res only
Small megowan mteliza lowres 12

15.

1650 px 1100 px 1 MB Print - Low res only
Small megowan mteliza lowres 14

16.

1650 px 1098 px 1 MB Print - Low res only
Small megowan mteliza lowres 15

17.

1650 px 1099 px 1 MB Print - Low res only
Small megowan mteliza lowres 19 lightened

18.

1650 px 1100 px 2 MB Print - Low res only

1 Video

These videos are available for media use

Description

The Two Angle house, located in the seaside town of Mount Eliza in Victoria, Australia, is about contrast. The interior and exterior are a play on the contrast between two angles of internal organization, the contrast between warm and cold materials and a considered contrast between architecture and landscape. The two angles within the layout of the design are immediately expressed upon entry into the house. A large concrete blade wall extends due west out to frame a double height view of the bay while the prevailing angle of the surrounding subdivision is expressed through a spotted gum timber lined ceiling which leads to the main living area of the house. Joinery volumes, the direction of decking and soffits, the board forming in the concrete, custom elongated strip lighting and large cantilevered decks all extend westward reinforcing and framing the principal western view. In angling off the suburban grid, the house was able to stretch from east to west across the site allowing for optimal passive solar design to every habitable room. The house presents to the street as a modest single family home in scale with many of the older post war homes which exist in the area. It is only upon entry that the true scale of the house is revealed. The principle areas of the house are designed on the top (second) floor allowing the two clients to live predominantly on one level despite the hillside nature of the site. The master bedroom was oriented to the north and east to allow for the clients to wake up with the sun and take in spectacular views across the bay to the Melbourne CBD. The kitchen living and outdoor terrace was oriented to the west and north to maximize the views and dramatically frame sunsets. Extensive concrete in floors and walls acts as thermal mass while in slab hydronic heating further helps regulate interior temperatures. Water tanks, solar panels and solar hot water (both domestic and for pool) are some of the many sustainable initiatives.

Details

Project size

550 m2

Site size

900 m2

Completion date

2017

Building levels

3