Ruby

Architecture Residential Ormond , Australia

Large 1 ruby foomann

Media Contact

16 Images

Want to download these images? Make sure you confirm usage rights with the BowerKit owner / contact person.

Small 3 ruby foomann

1. Entry

Grooved corten cladding echos existing timber details

3472 px 5120 px 13 MB A4 print
Small 5 ruby foomann

2. Stair

The simple presentation of the joinery belies a complex puzzle of concealed laundry and storage

3287 px 4764 px 7 MB A4 print
Small 6 ruby foomann

3. Stair Window

The window at the apex frames the neighbour's Silver Birch

3266 px 4536 px 8 MB A4 print
Small fomann ruby10673 1

4. Stair Joinery

The simple presentation of the joinery belies a complex puzzle of concealed laundry and storage

3288 px 4586 px 8 MB A4 print
Small fomann ruby10691

5. Kitchen

Kitchen joinery is fabricated from sustainable plywood with integrated handles

4735 px 3164 px 7 MB A4 print
Small 4 ruby foomann

6. Kitchen

Kitchen joinery is fabricated from sustainable plywood with integrated handles

3343 px 4306 px 7 MB A4 print
Small img 9891

7. Corridor

The original house retains beautiful features

2554 px 3834 px 5 MB A4 print
Small 7 ruby foomann

8. Bedroom

The raked volumes of the extension overlap in the centre of the kids’ bedrooms where triangular windows bring in light and sky

3050 px 4172 px 6 MB A4 print
Small 8 ruby foomann

9. Bedroom

Kid's carefully curated lego collection

4812 px 3126 px 7 MB A4 print
Small 9 ruby foomann

10. First Floor Extension

The volumes of the extension are topped with the same angle as the existing roofs to create a balanced composition

3957 px 2529 px 6 MB A4 print
Small 2 ruby foomann

11. First Floor Extension

The large east window frames the neighbour's Silver Birch

5056 px 3366 px 8 MB A4 print
Small 10 ruby foomann

12. First Floor Extension

The volumes of the extension are topped with the same angle as the existing roofs to create a balanced composition

5043 px 3640 px 10 MB A3 print
Small 1 ruby foomann

13. Entry

The first floor extension emphasises the original raked forms

4828 px 3430 px 12 MB A4 print
Small ruby 0 plan ground

14. Ground Floor Plan

6581 px 3767 px 935 KB A3 print
Small ruby 1 plan first

15. First Floor Plan

6581 px 3767 px 1 MB A3 print
Small ruby 2 elevations

16. Elevations

6597 px 4016 px 3 MB A3 print

1 Video

These videos are available for media use

Ruby Tour

Description

The original building, Designed by C.C. Sainsbury in 1957, is a gem. It is an unconventional example from the War Services program; which assisted veterans acquire homes. The clients sought to supplement what they loved to better accomodate their growing family.

Our brief included two matching kids’ bedrooms, bathroom, kitchen, storage and laundry. The clients asked to showcase their book and art collection and for the design to be bold.

Skllion roofs and deep eaves were a challenging foundation for a second storey extension. Our intention was to preserve as much as we could while creating a cohesive and consistent feel using contemporary execution.

The volumes of the extension are topped with the same angle as the existing roofs to create a balanced composition. The grooved corten cladding was selected to echo existing timber details and tonally transition from the brick.

The existing plan to the rear of the home was untangled by continuing the corridor through to the north backyard. The stair was located adjacent to the entry, preserving the north facing rooms and creating a central focus.

While neighbours to the north and west contain overbearing homes; the east features a manicured garden. Views are managed through window placement and perforated screens. An east facing window at the top of the stair is at the apex of the new volume and frames a mature Silver Birch creating the key view from both floors.

The stair skips around an existing low window and wraps a joinery insertion that displays small sculpture and books. The simple presentation of the joinery belies a complex puzzle of concealed laundry and storage. New joinery is fabricated from plywood (low emission, PEFC + FSC certified) with lighting that’s integrated and handles that are integrated or reclaimed.

The raked volumes of the extension overlap in the centre of the kids’ bedrooms where triangular windows bring in light and sky. Passive solar design is incorporated through eaves and screens with both rooms having two openable windows and ceiling fans to allow cross ventilation and airflow.

The original home is modernist and exuberant; the extension is meant to carry this tradition and continue to endure.

Details

Project size

175 m2

Site size

460 m2

Completion date

2018

Building levels

2

Project team

Foomann

Architect

Urban Digestor

Energy Consultant

Fido Projects

Builder

David Jones Structural Consultants

Engineer