Acute House

Architecture Residential Melbourne , Australia

Large 0m0a0192 edit

Media Contact

Tiny large thumb img 8798

Ben G Morgan

Contact

65 Images

Want to download these images? Make sure you confirm usage rights with the BowerKit owner / contact person.

Small 0m0a0206

1.

5747 px 8620 px 9 MB A3 print
Small 0m0a0735

2.

5792 px 8688 px 9 MB A3 print
Small 0m0a0189 edit

3.

5792 px 8688 px 9 MB A3 print
Small 0m0a0192 edit

4.

8688 px 5792 px 8 MB A3 print
Small 0m0a0193 edit

5.

5792 px 8688 px 8 MB A3 print
Small 0m0a0229

6.

5733 px 8599 px 9 MB A3 print
Small 0m0a0326

7.

8688 px 5792 px 6 MB A3 print
Small 0m0a0363

8.

5792 px 8688 px 9 MB A3 print
Small 0m0a0494

9.

8688 px 5792 px 8 MB A3 print
Small 0m0a0610

10.

5792 px 8688 px 7 MB A3 print
Small 0m0a0648

11.

8688 px 5792 px 8 MB A3 print
Small 0m0a0462

12.

5792 px 8688 px 9 MB A3 print
Small 0m0a0516

13.

8688 px 5792 px 9 MB A3 print
Small 0m0a0525 edit

14.

8688 px 5792 px 9 MB A3 print
Small 0m0a0596

15.

8688 px 5792 px 9 MB A3 print
Small 0m0a0452

16.

5792 px 8688 px 6 MB A3 print
Small 0m0a0462

17.

5792 px 8688 px 9 MB A3 print
Small 0m0a0465

18.

5792 px 8688 px 6 MB A3 print
Small 0m0a0467

19.

8688 px 5792 px 9 MB A3 print
Small 0m0a0471

20.

8688 px 5792 px 10 MB A3 print
Small 0m0a0492

21.

8688 px 5792 px 10 MB A3 print
Small 0m0a0494

22.

8688 px 5792 px 8 MB A3 print
Small 0m0a0502

23.

8688 px 5792 px 8 MB A3 print
Small 0m0a0665

24.

5792 px 8688 px 8 MB A3 print
Small 0m0a0680

25.

5792 px 8688 px 8 MB A3 print
Small 0m0a0523 edit

26.

8688 px 5792 px 9 MB A3 print
Small 0m0a0542

27.

8688 px 5792 px 7 MB A3 print
Small 0m0a0541

28.

8688 px 5792 px 7 MB A3 print
Small 0m0a0564 edit

29.

5792 px 8688 px 9 MB A3 print
Small 0m0a0607

30.

5792 px 8688 px 9 MB A3 print
Small 0m0a0610

31.

5792 px 8688 px 7 MB A3 print
Small 0m0a0648

32.

8688 px 5792 px 8 MB A3 print
Small 0m0a0650

33.

8688 px 5792 px 7 MB A3 print
Small 0m0a0651

34.

8688 px 5792 px 6 MB A3 print
Small 0m0a0185

35.

5792 px 8688 px 7 MB A3 print
Small 0m0a0656 edit

36.

8688 px 5792 px 7 MB A3 print
Small 0m0a0661

37.

5744 px 8616 px 7 MB A3 print
Small 0m0a0652 edit

38.

8688 px 5792 px 6 MB A3 print
Small 0m0a0316

39.

5792 px 8688 px 7 MB A3 print
Small 0m0a0333

40.

8688 px 5792 px 9 MB A3 print
Small 0m0a0421

41.

5792 px 8688 px 8 MB A3 print
Small 0m0a0514

42.

8688 px 5792 px 9 MB A3 print
Small 0m0a0653 edit

43.

8688 px 5792 px 7 MB A3 print
Small 0m0a0576

44.

5613 px 8420 px 6 MB A3 print
Small 0m0a0553

45.

8688 px 5792 px 6 MB A3 print
Small 0m0a0122 edit

46.

8651 px 5767 px 7 MB A3 print
Small 0m0a0169

47.

5474 px 8211 px 7 MB A3 print
Small 0m0a0181

48.

8688 px 5792 px 9 MB A3 print
Small 0m0a0251 edit

49.

5792 px 8688 px 7 MB A3 print
Small 0m0a0283

50.

5792 px 8688 px 8 MB A3 print
Small 0m0a0308

51.

8688 px 5792 px 6 MB A3 print
Small 0m0a0318

52.

8688 px 5792 px 9 MB A3 print
Small 0m0a0326

53.

8688 px 5792 px 6 MB A3 print
Small 0m0a0404

54.

5792 px 8688 px 8 MB A3 print
Small img 1212 edit

55.

3456 px 5184 px 7 MB A4 print
Small 0m0a0425

56.

5792 px 8688 px 8 MB A3 print
Small 0m0a0443

57.

8602 px 5735 px 6 MB A3 print
Small 0m0a0446

58.

5235 px 7853 px 8 MB A3 print
Small oof acute house p2nd

59.

2339 px 1653 px 294 KB Print - Low res only
Small oof acute house p1st

60.

2339 px 1653 px 294 KB Print - Low res only
Small oof acute house pground

61.

2339 px 1653 px 290 KB Print - Low res only
Small oof acute house pbasement

62.

2339 px 1653 px 314 KB Print - Low res only
Small oof acute house sec2

63.

2339 px 1653 px 286 KB Print - Low res only
Small oof acute house sec1

64.

2339 px 1653 px 296 KB Print - Low res only
Small oof acute house before

65. Acute House Before Image

Photo by Fooi-Ling Khoo

1000 px 742 px 178 KB Print - Low res only

Description

Acute House is the transformation of a 'renovator's nightmare' into a compact 21st century family home. The severe limitations of a tiny, very triangular site and the demanding heritage context have resulted in a pointy new wedge of house that is designed to exploit its problems.

The original, and extremely decrepit, Victorian weatherboard cottage had become impossible to inhabit but was well loved by the neighbourhood as well as its new owners.

We tried to retain its weathered character by re-using as much original fabric as possible from warped weatherboards and fence palings to random accumulations such as door knobs, vents and street numbers. Like fragile museum artefacts, these were carefully removed, labelled, stored and re-installed in their original location on a new mount that not only highlights their charms by contrast but allows the house to live again in a new way.

Questions and Answers

Tight

To take advantage of the opportunities of such an unusual site, the geometry required an adjustment to the layout and lifestyle expectations of a conventional family house. Multiple levels were required to accommodate the basic space needs of a family home and these were accommodated where site geometry best suited them. These spaces are distributed over split levels with the vertical space of the stairwell providing visual privacy and a sense of definition without wasting precious space on internal walls, corridors or doors. Continuous circulation is provided through each floor with no dead-ends, allowing spaces to be kept lean yet feeling spacious and un clogged – visually or physically.

Heritage-ous-ness + Context

The resulting new wedge of house is designed as an unusual but highly responsive approach to the character of the surrounding neighbourhood, and to the challenges and opportunities for responsive architecture presented by the site and its immediate context. It takes on the challenge of preserving an important but almost unsalvageable local landmark by working within the general typology of the surrounding neighbourhood, "rhyming" with its housing stock while remaining resolutely contemporary in its expression and articulation.

Virtual Gardening

While site area limitations and geometry allowed the council to permit building over 100% of the site this advantage came with the counterbalancing disadvantage of 0% outdoor space. As a result, the house interiors had to accommodate the needs of a family as well as providing them with the enjoyments of the great outdoors. This total lack of garden is offset by the artificial internal landscape of the stairwell with lawn green carpets, hanging plants, a central aquarium of aquatic plants and fish and a sunny outlook to every room. Full height sliding doors and screens open up the main living level as a virtual verandah and the pointy, but surprisingly generous, balcony provides the ambience of a yacht in the street.

What are the elements of the project contributing towards sustainability (in all its forms)?

As a general principle, smaller is better. While there were specific demands on this site, we always endeavour to achieve clear, lean plans that offer multiple overlapping uses of available space.

On a bigger picture, city wide level, the sympathetic densification of our inner urban fabric demands the use of as many of these weird “leftover” sites as possible. While their peculiarities will, of course, present special challenges, they are much more than merely serviceable as they offer unique opportunities for infill housing with enjoyments unachievable on conventional sites.

The comparatively narrow floor plate, arrangement of openings and open stairwell of the house allows natural daylighting throughout the day and evening in all seasons with pleasant sun penetration even in mid-winter. Sliding mesh shading screens and blinds are provided to the north façade openings for the times in the year when this needs to be controlled. Likewise, the narrow floor plate allows natural cross ventilation within each floor. The balcony doors and openable skylights at the top of the roof vent warm air from half basement to top floor via the open stairwell.

While it was not possible to incorporate water tanks or photovoltaic panels due to site and heritage constraints, high efficiency appliances such as a gas boosted evacuated tube solar hot water system and insulated slab hydronic floor heating are used where possible. All walls and roofs are highly insulated and all windows are timber framed double glazed and draft sealed. High water efficiency sanitary and tapware is used throughout.

The internal finishes palette is minimal and modest using commonly available sustainable materials such as plantation grown Australian hardwoods, plywood and recycled timber cladding with minimal painting. External finishes require either minimal maintenance – powdercoated aluminium – or will be left to naturally weather and deteriorate – recycled timber cladding.

What are the key products used?

Exterior Metal Cladding:

Aluminium Standing Seam, Matt Black

Installer: Advanced Metal Cladding

Cladding Manufacturer: Metal Cladding Systems

Exterior Timber Cladding:

Salvaged cladding from existing house

Paint Finish: Resene exterior low sheen acrylic

Interior Walls + Ceiling Lining:

Birch Plywood

Seal: Mirotone clear satin gloss seal

Polished Concrete Floor:

Concrete Polishing: Lumic

Concrete Mix: Economix "Atlantic Ocean" off-white cement base

Steel Stairs:

Custom steel stair

Redon Forge

Stair Balustrade:

Jacob Webnet Mesh

Installer: Tensile

Carpet:

Tretford Goat Hair Carpet

Glazed Timber Doors + Windows:

Custom Hardwood Double Glazed

Pickering Joinery

Metal Windows:

Sashless Double Hung Double Glazed

Aneeta Windows

Window Reveals:

Custom welded steel plate reveals

Redon Forge, Mitty & Price Builders

Solid Timber doors + Sliders:

Custom

Mitty & Price Builders

Timber Framed Perf Metal Screens:

Custom

Mitty & Price Builders

Custom Joinery:

Birch Ply, Hardwood Formply

TT Cabinets

Stainless Steel Bench + Integral Sink:

Custom

Mitty & Price Builders

Joinery Handles:

Recessed Pulls

Bellevue Architectural

Door Furniture:

Door Levers

Bellevue Architectural

Tiles:

Penny Round Mosaics

Academy Tiles

Lighting:

ISM Objects, Dunlin Lighting, Euroluce, Ambience Lighting, Spicon Lighting, Hotbeam

Ceiling Fans:

Big Ass Fans

Sanitaryware:

Mary Noall, Reece, Hydrotherm

Tapware:

Astra Walker

Appliances:

Electric Oven: Smeg

Cooktop | Gas 5 Burner Glass Top: Smeg

Dishwasher | Integrated: Fisher & Paykel

Rangehood | Ceiling Mounted Tubular: Qasair / Condari

Fridge |Integrated: Fisher & Paykel

Kitchen Tap: Reece

Chilled Water Tap: Zip

Built-in ironing board: Robinhood

Wood Burning Fireplace: Morso

Design Team

Architect:
Fooi-Ling Khoo

Planning + Heritage:
David Brand

Interior Design:
OOF in collaboration with JPILD

Engineer:
Mark Hodkinson Consulting Structural Engineers

Building Surveyor:
Anthony Middling & Associates

Construction Team

Builder:
Mitty & Price | Michael Briese (Builder/Director) Christian Klueter (Foreman)

External Cladding:
Advanced Metal Cladding

Windows and Doors:
Pickering Joinery

Joiner:
TT Cabinets + Design

Steelwork:
Redon Forge

Plumber:
Innerline Plumbing

Electrician: Warner Electrical

Heating + AC:
Marshall's Heating & Air conditioning Pty Ltd

Concrete Polishing:

Lumic

Details

Completion date

2017

Project team

Tiny static1

OOF! Architecture

People

Tiny david brand

David Brand

Planning + Heritage

view profile
Tiny oof portrait square

Fooi Ling-Khoo

Architecture + Interiors

view profile