Preston Retreat

Architecture Residential Melbourne, Victoria, Australia

Media Contact

33 Images

Want to download these images? Make sure you confirm usage rights with the BowerKit owner / contact person.

1. Looking to bathroom

4091 px 6130 px 2 MB A3 print

2. Kitchen

4912 px 7360 px 4 MB A3 print

3. Kitchen

4799 px 7190 px 4 MB A3 print

4. Kitchen

8280 px 6208 px 6 MB A3 print

5. Kitchen views to garden

6208 px 8280 px 6 MB A3 print

6. Kitchen

4912 px 6140 px 4 MB A3 print

7. Living

4572 px 6858 px 5 MB A3 print

8. Ply wall hides storage and TV

6888 px 4597 px 3 MB A3 print

9. Nook

4144 px 6209 px 3 MB A3 print

10. Bedside

4780 px 7163 px 3 MB A3 print

11. Looking back to bathroom

4606 px 6902 px 3 MB A3 print

12. Robes

4828 px 7233 px 3 MB A3 print

13. Spread

7163 px 4780 px 4 MB A3 print

14. Dining

7360 px 4912 px 4 MB A3 print

15. Kitchen

6208 px 8280 px 5 MB A3 print

16. Nook

4844 px 7258 px 3 MB A3 print

17. Kitchen and dining

7360 px 4912 px 5 MB A3 print

18. Nook

4912 px 7360 px 4 MB A3 print

19. Living

7360 px 4912 px 5 MB A3 print

20. Living looking south

4727 px 7083 px 4 MB A3 print

21. Looking to Living

4120 px 5150 px 3 MB A3 print

22. Living with high lofty ceiling

8280 px 6208 px 6 MB A3 print

23.

1637 px 2453 px 1 MB Print - Low res only

24. Entry

1709 px 2560 px 1 MB Print - Low res only

25. Eastern courtyard

1709 px 2560 px 2 MB Print - Low res only

26. Southern facade

2560 px 1709 px 2 MB Print - Low res only

27.

1669 px 2501 px 2 MB Print - Low res only

28. Kitchen window to garden

2560 px 1709 px 988 KB Print - Low res only

29. Eastern facade

Microcarpa cladding

1709 px 2560 px 2 MB Print - Low res only

30.

Water tanks with rods for growies

1709 px 2560 px 1 MB Print - Low res only

31. Kitchen window

2491 px 1663 px 1 MB Print - Low res only

32. Entry

Western facade, shaded to keep out western sun and shield occupant before entry

1709 px 2560 px 1 MB Print - Low res only

33.

2189 px 1387 px 330 KB Print - Low res only

Description

PRESTON RETREAT

We were approached by a family who were looking for a studio for their backyard.

They had a double garage that wasn’t being used, they wanted to use this footprint (54m2) for the studio. It would be used for friends and family to stay for short or longer periods of time and would in the interim be used for textile making & shiatsu sessions run by the clients.
They had a double garage that wasn’t being used, they wanted to use this footprint (54m2) for the studio. It would be used for friends and family to stay for short or longer periods of time and would in the interim be used for textile making & shiatsu sessions run by the clients.

Questions and Answers

What was the brief?

An open main space with a smaller nook space, a sense of spaciousness & lots of natural light. Fresh air and views to the garden on the current garage footprint, heaps of storage, a laundry and a bathroom. Water tanks for the studio, laundry & garden water use & solar panels.

What were the solutions?

We wanted the studio to sit in harmony in its backyard context so rough sawn timber was used as an external cladding. Formally, we went with a simple pitched roof so the studio was easy to ‘read’, its almost agricultural in shape.

Internally we were working with essentially one large room. We wanted to break up the volume with texture, shadow and lineal elements. This meant exposed rafters and walls clad with lining boards.

We wanted light to flood the room(s) so we kept the colour palette minimal; white & timber. We kept the room(s) spacious by following the roof pitch above creating a tall sloping ceiling internally.

We created views to the garden with two large timber sliding doors opening to the garden and to a smaller private paved courtyard.

We carved out a smaller lineal window above the bench so those using the studio would be able to look out over the garden but also felt they were in a visual private space.

What are the sustainability features?

The cladding is rescue macrocarpa cladding from Ceres Fairwood.
The roof captures maximum rainwater leading to 2 water tanks for re-use.

The studio doesn’t use gas or have a gas connection and is fully electric with split systems, electric hotwater and an induction cooktop.

High level windows are mechanically operable to work as a heat stack, letting heat out in the warmer months.

The west facing entry has a covered awning to shade the western side window and the only other western window is a small bathroom window.

Skylights light internal areas so lights can stay off during the day.

Splash back tiles were re-used from an earlier job.

Timber framed doors where used for their beauty and thermal properties (over aluminium)

What were the key challenges?

The garage footprint had a concrete slab which couldn’t be re-used as it wasn’t load bearing so we proposed the option of moving the footprint to another location but the rest of the garden was well established and so moving the footprint wasn’t an option.

The footprint was sitting along the northern boundary lined fully by a neighbouring building so we would not be able to have any north facing windows (where day-long sunlight comes from) as we would need to fire rate the northern wall.

Basically the location was in the least ideal location!

We would need to draw in daylight from higher level windows set well back from the north as well as from windows to the east. It isn’t ideal to have western windows so they were kept to a minimum. We would need to limit southern windows and have them double glazed with well insulated walls and roof in general to create a well sealed envelope.

Details

Project size

60 m2

Site size

600 m2

Project Budget

USD 399,000.00

Completion date

2021

Building levels

1

Project team

Drawing Room Architecture

Architect

Structural Bureau

Engineer

DC Building

Builder