Bad Love Club

Architecture Hospitality Footscary , Australia

Large boarch badloveclub08

Media Contact

14 Images

Want to download these images? Make sure you confirm usage rights with the BowerKit owner / contact person.

Small boarch badloveclub01

1. Main Entry

6592 px 4300 px 16 MB A3 print
Small boarch badloveclub02

2. Entry View through the Trees

6623 px 4266 px 17 MB A3 print
Small boarch badloveclub03

3.

6575 px 4284 px 14 MB A3 print
Small boarch badloveclub04

4.

6628 px 4419 px 16 MB A3 print
Small boarch badloveclub05

5. Tree Detail View

Custom Design Feature by BOARCH

4330 px 6512 px 15 MB A3 print
Small boarch badloveclub06

6.

7010 px 4425 px 16 MB A3 print
Small boarch badloveclub07

7.

6638 px 4117 px 15 MB A3 print
Small boarch badloveclub08

8.

6582 px 4388 px 17 MB A3 print
Small boarch badloveclub09

9.

4313 px 6469 px 16 MB A3 print
Small boarch badloveclub10

10.

4313 px 6469 px 11 MB A3 print
Small boarch badloveclub11

11.

4364 px 6546 px 11 MB A3 print
Small boarch badloveclub12

12.

4321 px 6481 px 14 MB A3 print
Small boarch badloveclub13

13. Legends

The interior also needed to align with the menu. Shaw and Ryan serve up baked goods reminiscent of what your mum would make, taking influence from their Australian, Spanish and American roots. The space was to rift off the American diner, but evolve to the context of Melbourne and set the scene for the Pink Ladies love affair.

4321 px 6481 px 13 MB A3 print
Small boarch bad love club axo v3

14.

1191 px 842 px 528 KB Print - Low res only

Description

Bad Love Club is a new boozy cafe come bar bakery in Footscray, located in Melbourne’s inner western suburbs. By day it serves up coffee and jaffles and by night signature cocktails with paired desserts.

It is housed within an existing shop front tenancy, formerly a noodle bar that required complete demolition and internal redesign by BOARCH. The design for Bad Love Club incorporates back of house facilities, a commercial kitchen for baked goods and integrated signage.

Questions and Answers

What was the brief?

Our clients came to use with one hell of a brief, we were asked to imagine the space where Frenchy and Rizzo (from Grease) have a wild love affair and end up hanging out with Eric Clapton in Joshua Tree. What a fantastic challenge and reality we wanted to make tangible.

In addition to the aspirations of our clients, BLC needed to provide an inviting atmosphere that connected with the Footscray community, would help ensure repeat visits as well as providing for a safe, functional working and baking environment. All of which needed to be achieved within a finite budget.

What were the key challenges?

We didn’t have great bones to work with, the existing shop front was within a neglected strip mall between a busy road and carpark. This presented many design challenges around how to create an inviting destination that could transition from the day to night program (bagels and coffee in the mornings, paired cocktails and desserts in the evening) while also attracting passing pedestrians and vehicular traffic.

There was of course the not so small design challenge of making the Frenchy, Rizzo and Eric Clapton rendezvous real.

What were the solutions?

New Identity

In conceiving the setting for such a romance, the project came to light through considering the following influences; mirages, the specificity of the Californian desert, the otherworldly flora of Joshua Tree and the comforting American diner. These references have been interpreted in the design through the following elements:

> Vivid pink and maroon coloured bands that wrap the rear wall alluding to the desert landscape. These tones contrast like the contrast of sky and ground within the desert vista and give a sun ripened feel.

> Strangely transparent and otherworldly green “tree” structures allow for hanging plants, creating a new field of flora.

> The placement of mirrors and perforated materials create qualities of a mirage, reflecting new vistas, illusions of depth and amplify the field of steel trees.

> Booth seating and colour blocking rift on the interiors of the classic American Diner.

Colour in this project was not just a consequence of a material choice. It was a decision founded on interpreting the references above to create a place of unique and specific identity.

A Welcoming Destination – Designing with People in Mind

Fusing the iconic and the welcoming were achieved by focusing on people. Dense seating was located next to the corner windows, providing views to and between people. The main entrance and service window are highlighted to invite and facilitate wayfinding. A variety of atmospheres were achieved by fixed and loose seating differentiated by the trees, giving diners choice around where to perch, sit for a date or settle in and dwindle the night away.

Highly Visible

The project needed announce BLC to passing pedestrians and cars. Colour was used strategically to create points of attraction such as the front entry, takeaway side window and corner illuminated signage, signalling BLC is waiting to serve the neighbourhood.

Details

Project size

78 m2

Completion date

2017

Building levels

1

Project team

Tiny dsc 3796

BOARCH

Architecture & Design