Albert Park Terrace

Architecture Residential Melbourne , Australia

Large dw mf danksst39599

Media Contact

20 Images

Want to download these images? Make sure you confirm usage rights with the BowerKit owner / contact person.

Small dw mf danksst39661

1.

1500 px 1000 px 752 KB Print - Low res only
Small dw mf danksst39571

2.

1500 px 1000 px 1 MB Print - Low res only
Small dw mf danksst39623

3.

1500 px 2000 px 1 MB Print - Low res only
Small dw mf danksst39550

4.

1500 px 2000 px 1 MB Print - Low res only
Small dw mf danksst39599

5.

1500 px 2000 px 2 MB Print - Low res only
Small dw mf danksst39532

6.

1500 px 2000 px 2 MB Print - Low res only
Small dw mf danksst39661b

7.

1500 px 1000 px 758 KB Print - Low res only
Small dw mf danksst39680

8.

1500 px 2000 px 1 MB Print - Low res only
Small dw mf danksst39755

9.

1500 px 2000 px 735 KB Print - Low res only
Small dw mf danksst39761

10.

1500 px 2000 px 1 MB Print - Low res only
Small dw mf danksst39748

11.

1500 px 2000 px 1 MB Print - Low res only
Small dw mf danksst39795

12.

1500 px 2000 px 1 MB Print - Low res only
Small dw mf danksst39867

13.

1500 px 2000 px 1 MB Print - Low res only
Small dw mf danksst39892

14.

1500 px 1000 px 1 MB Print - Low res only
Small dw mf danksst39976

15.

1500 px 2000 px 1 MB Print - Low res only
Small dw mf danksst39829

16.

1500 px 2000 px 1 MB Print - Low res only
Small dw mf danksst39811

17.

1500 px 2000 px 2 MB Print - Low res only
Small dw mf danksst39952

18.

1500 px 1000 px 820 KB Print - Low res only
Small dw mf danksst40017

19.

1500 px 2000 px 3 MB Print - Low res only
Small dw mf danksst39787

20.

1500 px 2000 px 1 MB Print - Low res only

Description

This project is an addition and alteration to a single fronted victorian.

With the narrowness of the block, and short length from front to the rear laneway, we wanted to maximise the amount of functional space, whilst maintaining useable and aesthetically pleasing outdoor space.

The form was determined as a starting point, ensuring there was no additional shadowing to the neighbour to the south.

Being in an area where all the properties have heritage overlays, the addition needed to adhere to the heritage guidelines, ensuring that the addition did not come too far forward, and feel disproportionate to the original home.

The original two bedrooms were maintained and restored, with a new shared bathroom, kitchen dining living, and a study to the rear. A central courtyard was achieved to give northern light penetration into the living space, and create cross ventilation through the main living space.

To the rear, the car space is partially underneath the first floor above, maximising the first floor footprint, and providing a well sized ground floor outdoor space adjacent to the kitchen.

To the first floor there is a master bedroom and ensuite, with a separate powder room and rumpus room. The rumpus room opens out towards the front of the home, where a large terrace has been achieved to again maximise the amount of outdoor space, given the limited block size. Opening the rumpus room out to the front means that the deck area is underneath the heritage sightline, and will never be built out, and will always maintain its northern light, and view out towards Albert Park College.

Details

Site size

165

Completion date

2017

Building levels

2

Project team

Larritt-Evans

Stylist

Dan Webster Architecture

Architect / Interior Design

Madeform

Builder