Holroyd

Architecture Residential Melbourne , Australia

Media Contact

19 Images

Want to download these images? Make sure you confirm usage rights with the BowerKit owner / contact person.

1. Exterior

The refurbished exterior

3319 px 4539 px 13 MB A4 print

2. Entry

A new void was created above the entry to provide light and clarity to the arrangement of spaces

5459 px 4682 px 12 MB A3 print

3. Entry Stairs

Curved details are designed to emphasise mass

4319 px 5150 px 11 MB A3 print

4. Steps

Stairs link the two sides of the old duplex

3496 px 5360 px 7 MB A4 print

5. Stair

Joinery integrated into the stair provides a place for everything at the entry

4177 px 5152 px 9 MB A3 print

6. Kitchen

The bench links the two sides of the duplex

5257 px 3422 px 7 MB A4 print

7. Kitchen

The bench links the two sides of the duplex

3243 px 3796 px 6 MB A4 print

8. Kitchen

3390 px 4905 px 8 MB A4 print

9. Holroyd Kitchen

4120 px 2836 px 5 MB A4 print

10. Family Room

4653 px 3261 px 7 MB A4 print

11. Family Room

5085 px 3797 px 9 MB A3 print

12. Dining

The new pool is visible from the dining room

3262 px 4330 px 7 MB A4 print

13. Bedrooom

5744 px 5192 px 11 MB A3 print

14. Dressing Room

4931 px 3394 px 7 MB A4 print

15.

4913 px 5097 px 12 MB A3 print

16.

4692 px 3200 px 7 MB A4 print

17. Floor Plan - Basement

3508 px 2480 px 469 KB Print - Low res only

18. Floor Plan - Ground

3508 px 2480 px 538 KB Print - Low res only

19. Floor Plan - First

3508 px 2480 px 499 KB Print - Low res only

Description

An existing interwar duplex on a sloping site was the foundation of this challenging project.

The two units had complex floor plans over three levels; including a detached basement. The building’s steep elevation provided excellent views but created a disconnection with the outdoors. The clients are a couple with three active children and a Border Collie.

The project is intended to retain clues to its previous incarnation while feeling natural as a single dwelling. The interior was adapted through the demolition of dividing walls and floors. The central void created at the entry provides drama and is a gesture that provides clarity to the organisation of spaces. The stair and associated storage form the pinwheel for circulation through the house.

Internal and external walls are mostly existing which allowed us to retain and refurbish original features and floors. This approach reduced the embodied energy of the project.

Additions include the kitchen that spans across the building’s halves to tie it all together. Narrow first floor balconies that contained services were built-in and transformed into bathrooms.

They wanted a home that would function for decades. The capacity to supervise their kids across all the floors and garden was balanced with a desire to provide them with autonomy as they grow up.

The basement garage has been repurposed as the kids’ play area and connected with a new internal staircase. Here a bike store has been made accessible from the street to promote use. A key gesture was burying the old garage doors behind a landscaped hill to connect the main living space in the mid-level to the garden and swimming pool.

The solidity of the original building was respected through the use of curved details and materials designed to emphasise mass. Finishes are textural and enduring to minimise their energy use over their life cycle. The tone is pale with timber details; to create calm and relaxing spaces with a sense of fun. The interior is a reflection of the client’s tastes; it is contemporary and introduces new details to the house while providing an overall consistent effect.

Planted landscaping protects north facing, ground floor glazing (first floor glazing is protected by eaves). New large internal wall openings and the central void allow for cross ventilation and permit light to access all spaces throughout the day. Works incorporated 3000L rainwater collection and 3kw solar photovoltaic cells. Occupant health was a priority with low-voc finishes and undyed wool carpet.

The result is a home that’s open and connected; an entertainer where young kids and pets can run wild.

Details

Project size

400 m2

Site size

830 m2

Completion date

2017

Building levels

3

Project team

Foomann Architects

Architect

Esme Parker

Photography Stylist

Quadro Constructions

Builder

Mud Office

Landscape Designer