Headland House

Architecture Residential GERRINGONG , Australia

Large mnp3868 945

Media Contact

20 Images

Want to download these images? Make sure you confirm usage rights with the BowerKit owner / contact person.

Small a aaa mnp3868 945

1.

7711 px 5015 px 15 MB A3 print
Small aa mnp3868 076

2.

7892 px 5304 px 15 MB A3 print
Small c mnp3868 119

3.

7952 px 5304 px 10 MB A3 print
Small d mnp3868 166

4.

7952 px 5304 px 9 MB A3 print
Small e mnp3868 213

5.

7952 px 5304 px 7 MB A3 print
Small ee mnp3868 773

6.

7834 px 5304 px 10 MB A3 print
Small f mnp3868 329

7.

7726 px 5183 px 12 MB A3 print
Small i mnp3868 797

8.

7111 px 5125 px 10 MB A3 print
Small g mnp3868 299

9.

7952 px 5304 px 14 MB A3 print
Small h mnp3868 782

10.

7750 px 5304 px 14 MB A3 print
Small ii mnp3868 1070

11.

7950 px 5304 px 9 MB A3 print
Small j mnp3868 884

12.

7951 px 5303 px 6 MB A3 print
Small k mnp3868 1142

13.

7557 px 5303 px 6 MB A3 print
Small l mnp3868 829

14.

7497 px 5301 px 7 MB A3 print
Small m mnp3868 011

15.

7425 px 5300 px 6 MB A3 print
Small n mnp3868 056

16.

5301 px 7570 px 8 MB A3 print
Small o mnp3868 047

17.

7831 px 5300 px 7 MB A3 print
Small jj mnp3868 922

18.

7555 px 4852 px 6 MB A3 print
Small jj mnp3868 922

19.

7555 px 4852 px 6 MB A3 print
Small zzz mnp3868 249

20.

7952 px 5304 px 14 MB A3 print

Description

This new home designed by Atelier Andy Carson is a sanctuary from its harsh surrounds, perched on a sprawling coastal site overlooking Werri Beach, New South Wales. Green pastures and paddocks running dairy cows line this 150-acre property on one side, rugged coastal cliffs and ocean on the other.

The four bedroom, four-and-a-half-bathroom main home consists of three linked pavilions, wrapped around a protected courtyard, while fingers at each end cantilever toward specific framed ocean and rural views.

The architects’ design is inspired by the spectacular landscape.

The 180-degree views and breathtaking backdrop called for a respectful celebration of the location. Instead of providing the same view throughout the house with wall to wall glass, the design creates considered framed glimpses of what lies outside. Meanwhile, a storm-viewing room pays tribute to the drama of extreme weather fronts creeping up from the ocean.

Questions and Answers

What are the sustainability features?

Sustainability measures incorporated into the design are, passive solar, extra thick highly insulated walls, double glazing, rain water harvesting (off grid), with UV filtration and treatment, on site sewage treatment, supplementary solar power.

What were the key challenges?

The prominent exposed site required a response that dealt with the problems and opportunities of the site first and foremost. How best to respond to the dramatic south facing hill devoid of trees, fully exposed to weather events from the nearby ocean? How to deal with the overwhelming 180 degree views? With the strong ocean, beach and lagoon views - how to not ignore the rest of the 150 acre property?

What were the solutions?

The primary intervention was to create a protected courtyard house that 3 extruded pavilions wrap around, forming an open 'U' shape to the north. This provides refuge from the bitter southern winds and storm fronts. Large retractable sliding doors allow fine tuning dependent on weather conditions. The pavilions are heavily articulated morphing and twisting toward view, sun and protective opportunities. The extreme ends of the two main pavilions focus like a telescope on the ocean and the farmlands respectively. The building forms a transition from the rear courtyard wall cut into the hill out to the tips of the volumes reaching out to the landscape with the hill falling away beneath. Views are broken into highly considered picture frames that highlight and introduce new points of interest in the landscape.
The courtyard (with fire pit/pool/garden) offers controlled views through the pavilions toward large swathes of ocean, offering huge prospect from the most private areas.

Several measures where employed to minimize the visual impact of the prominent position. The articulated form, dark black cladding, stone podium and siting cut into the hill all minimize these impacts when viewed from the opposite end of the beach. The property previously included the nearby headland and several metres of the eastern coastal boundary where provided for public use and enabling the Kiama to Gerringong coastal walking track.

The built form is directly shaped by the relationship to the site location and context. If the project site was moved even a small distance away and the same design approach applied - would have resulted in a very different result - modulating whole volumes of building, as a direct reflection to the immediate and greater landscape. The clients provided a detailed program of accommodation to be met, this was further developed and their inter-relationship explored.

Details

Project size

486 m2

Site size

600600 m2

Completion date

2017

Building levels

1