Ruby Lane

Architecture Residential Manly, New South Wales, Australia

Media Contact

10 Images

Want to download these images? Make sure you confirm usage rights with the BowerKit owner / contact person.

1.

667 px 1000 px 38 KB Print - Low res only

2.

820 px 1230 px 360 KB Print - Low res only

3.

2880 px 4525 px 6 MB A4 print

4.

2880 px 1620 px 2 MB Print - Low res only

5.

4837 px 3225 px 8 MB A4 print

6.

5760 px 3840 px 11 MB A3 print

7.

2880 px 4320 px 11 MB A4 print

8.

3744 px 5616 px 10 MB A3 print

9.

3840 px 5760 px 33 MB A3 print

10.

3728 px 5578 px 12 MB A3 print

Description

CHROFI has converted a nondescript 1980’s commercial building into a thriving mixed use development comprised of five, three-bedroom, loft apartments sitting above ground floor commercial premises.

The existing building presented an overly wide street address that was incongruent with the scale of the rest of the street. The setback of the existing building from the road also created a poorly defined and out of scale pedestrian experience, preventing the building from meaningfully contributing to the life of the street and the nearby ‘five ways’ intersection.

The design addresses the building’s incongruent scale by inserting juxtaposed architecture into one side of the building’s frontage, thus changing the scale and expression of the building to better suit the rhythms of the street. The new addition is confidently contemporary yet derives its form from the geometries of the existing building. The profile of the existing structure has been extruded to the prominent street alignment to accommodate a protected outdoor dining terrace on the street level. This terrace contributes to the activation of the street while creating an intimate outdoor dining experience.

The apartments above are split over two levels utilising the unique pitched roof to gain generous double height spaces and bring light into the scheme. The interior design reflects a minimal, clean yet warm interior with timber floors, exposed brick walls and custom internal windows.

A minimalist design approach was deployed to keep the project within a modest budget. As such, many of the building’s core attributes in section and materiality remain evident in the final outcome but have been given new context and value through the careful placement of new elements.

Details

Project size

1220 m2

Site size

1220 m2

Completion date

2017

Building levels

3

Project team

CHROFI

Architect