Ross

Architecture Residential Melbourne , Australia

Large ola ross 063

Media Contact

24 Images

Want to download these images? Make sure you confirm usage rights with the BowerKit owner / contact person.

Small ola ross 01

1.

2500 px 1875 px 3 MB Print - Low res only
Small ola ross 03

2.

2500 px 1875 px 3 MB Print - Low res only
Small ola ross 20

3.

2500 px 1875 px 3 MB Print - Low res only
Small ola ross 06

4.

1667 px 2500 px 3 MB Print - Low res only
Small ola ross 07

5.

2500 px 1875 px 2 MB Print - Low res only
Small ola ross 08

6.

2500 px 1667 px 2 MB Print - Low res only
Small ola ross 12

7.

2500 px 1667 px 2 MB Print - Low res only
Small ola ross 13

8.

1667 px 2500 px 3 MB Print - Low res only
Small ola ross 014

9.

1667 px 2500 px 2 MB Print - Low res only
Small ola ross 16

10.

2500 px 1667 px 3 MB Print - Low res only
Small ola ross 17

11.

1667 px 2500 px 2 MB Print - Low res only
Small ola ross 18

12.

2500 px 1667 px 3 MB Print - Low res only
Small ola ross 15

13.

1667 px 2500 px 3 MB Print - Low res only
Small ola ross 19

14.

1667 px 2500 px 2 MB Print - Low res only
Small ola ross 21

15.

1667 px 2500 px 4 MB Print - Low res only
Small ola ross 22

16.

1875 px 2500 px 3 MB Print - Low res only
Small ola ross 23

17.

2500 px 1667 px 3 MB Print - Low res only
Small ola ross 24

18.

2500 px 1875 px 3 MB Print - Low res only
Small 1 ola ross plan ground floor

19. Ground Floor

842 px 595 px 101 KB Print - Low res only
Small 2 ola ross plan first floor

20. First Floor

842 px 595 px 83 KB Print - Low res only
Small 3 ola ross elevation east

21. Elevation East

842 px 595 px 55 KB Print - Low res only
Small 4 ola ross elevation west

22. Elevation West

842 px 595 px 28 KB Print - Low res only
Small 5 ola ross elevation north

23. Elevation North

842 px 595 px 41 KB Print - Low res only
Small 6 ola ross elevation south

24. Elevation South

842 px 595 px 43 KB Print - Low res only

Description

Ross sits proudly within a characteristically diverse heritage precinct. Informed by our clients’ love of stark materiality and clean aesthetics, Ross unexpectedly provides a warm and joyful environment. Their new suburban home comfortably houses a family of five, their dog and an art collection while alluding to the industrial lofty spaces of a converted warehouse they had all become accustomed. Being nestled within a private garden, Ross completely satisfies our clients brief.

In a heritage precinct defined by its stylistic diversity, Ola Studio aimed to present a confident contemporary architecture to the neighbourhood that both referenced and conversed with its local context. Ross’ immediate neighbours are both white painted timber single storey period bungalows, one is double fronted with a dominant gable, the other is single fronted with a hip roof. We carefully managed the larger scale of Ross with a gabled form that took the same pitch as the neighbours but stepped in scale to establish a fitting rhythm of hips and gables within the streetscape. The bold form of Ross is flanked by two low rendered forms that enhance the presence of the neighbouring dwellings and clearly demarcate the line between public and private spaces beyond.

The house is a bold sculptural piece; elegantly defined by its divisible realms. The public façade and entry, the living area within a secluded garden, and the private realm upstairs, each providing uniquely evocative environments for the public and residents. Upstairs is wrapped in black vertical aluminium angles and is a study in dealing with domestic privacy within the urban environment.

The gable running the length of the house tapers in scale and peels away from the southern boundary to ensure sunlight is maintained to the neighbour. The reduced scale sees a house like silhouette floating in the backyard over the living spaces below. The long northern aspect is carefully designed with passive solar principles and the rear garden is cut into the land creating a deep courtyard and in turn managing the afternoon sun. The house is powered by a photovoltaic installation. There is ample insulation and the house is shaded by the skin of battens, overcoming the thermal issues around a black house.

The ground floor space is immersed in landscape. Upstairs a veil of battens provides private outdoor garden spaces awash with dappled light that change through day and night. The light softly illuminates the sculpted interior of the internal spaces. A long void creates view lines between the various external spaces, emphasizing the importance of garden and connecting the realms of the house.

The minimal aesthetic of the interior acts as a gallery for the client’s art collection. The sculptural elements of the steel stair and concrete kitchen bench engage in conversation. The use of mass materials to form detailed interior objects contrasts to the external form that is singularly defined by light repetitive elements.
A three-way collaboration between architect, owner and builder laboured continuously in order to deliver a well-balanced cost to quality result.

Details

Project size

414 m2

Site size

620 m2

Completion date

2018

Building levels

2

Project team

Tiny 14533711 195668397536389 456499592716877824 a

Ola Studio

Architect