Birichino Cafe` e Cucina

Architecture Hospitality Melbourne , Australia

Large birichino14

Media Contact

16 Images

Want to download these images? Make sure you confirm usage rights with the BowerKit owner / contact person.

Small birichino1

1. Dining area

Van Der Post Photography

1500 px 1001 px 387 KB Print - Low res only
Small birichino2

2. Bar counter

Van Der Post Photography

1500 px 1001 px 385 KB Print - Low res only
Small birichino3

3. Bar counter

Van Der Post Photography

1500 px 1001 px 319 KB Print - Low res only
Small p1704 seating

4. Floor plan

1000 px 3000 px 1 MB Print - Low res only
Small birichino1

5. Exterior

Photo: Sphera

2000 px 1125 px 765 KB Print - Low res only
Small birichino2

6. Dining area

Photo: Sphera

2000 px 1300 px 908 KB Print - Low res only
Small birichino3

7. Dining area

Photo: Sphera

2000 px 1300 px 980 KB Print - Low res only
Small birichino4

8. Dining area

Photo: Sphera

2000 px 1300 px 968 KB Print - Low res only
Small birichino5

9. Dining area

Photo: Sphera

2000 px 1300 px 876 KB Print - Low res only
Small birichino7

10. Dining area

Photo: Sphera

2000 px 1350 px 953 KB Print - Low res only
Small birichino9

11. Seating area

Photo: Sphera

2000 px 1300 px 653 KB Print - Low res only
Small birichino10

12. Seating area

Photo: Sphera

2000 px 1300 px 667 KB Print - Low res only
Small birichino6

13. Bar

Photo: Sphera

2000 px 1300 px 1 MB Print - Low res only
Small birichino8

14. Seating area

Photo: Sphera

2000 px 1300 px 1012 KB Print - Low res only
Small birichino11

15. Entry

Photo: Sphera

2000 px 1300 px 861 KB Print - Low res only
Small birichino12

16. Bar

Photo: Sphera

2000 px 1300 px 971 KB Print - Low res only

Description

The fit-out for ‘Birichino Cafe e Cucina’ is located on a corner site in the hip suburb of Fitzroy North. The brief was to create a warm and welcoming space with “atmosphere” to attract new patrons.

The existing cafe` space was maintained and re-furbished with a central bar, surrounded by separate seating areas, to allow abundant natural light to flow from all areas, while also to encourage social interaction between patrons and bar staff for a more convivial dining experience.

The refurbishment aims to create a cozy and elegant environment by using a simple palette of quality, earthy materials like natural woods, mild steel and ceramics to evoke a Mediterranean-inspired feel. Existing period features were retained and restored to highlight their rustic charm.

Questions and Answers

What were the key challenges?

Circulation and pedestrian flow for staff and patrons in the existing long and narrow space.

What was the brief?

To create a warm and welcoming space with "atmosphere" to attract new customers in the area.

What were the solutions?

A central bar area with peripheral seating.

Details

Project size

95 m2

Site size

134 m2

Completion date

2017

Building levels

1

Project team

Tiny sg2 logo 300 circle

SG2 design

Architect