Jenkins Street

Architecture Residential Melbourne , Australia

Large jenkins st hero

Media Contact

10 Images

Want to download these images? Make sure you confirm usage rights with the BowerKit owner / contact person.

Small jenkins st hero

1. Extension

7864 px 7243 px 28 MB A3 print
Small jenkins st bridge 1

2. Walkbridge

Glass walkbridge over pool

7810 px 6438 px 19 MB A3 print
Small jenkins st bridge 2

3. Walkbridge

Inside the walkbridge through to the open living area

7915 px 7620 px 26 MB A3 print
Small jenkins st living 2 crop

4. Open Living

Slanted ceiling with large windows to capture as much sun as possible, with floating fireplace and rotating TV unit

6177 px 4476 px 16 MB A3 print
Small jenkins st living 1

5. Open Living

Slanted ceiling with large windows to capture as much sun as possible, with floating fireplace and rotating TV unit

7952 px 5304 px 24 MB A3 print
Small jenkins st dining 1 crop

6. Open Living

Looking back towards the walkbridge

7292 px 4110 px 13 MB A3 print
Small jenkins st external crop

7. External

6872 px 4476 px 17 MB A3 print
Small jenkins st bathroom 2

8. Bathroom

5304 px 7952 px 16 MB A3 print
Small jenkins st bathroom 1

9. Master Bathroom

5245 px 7863 px 16 MB A3 print
Small jenkins st bathroom 3

10. Bathroom

5304 px 7952 px 17 MB A3 print

Description

Jenkins Street is a juxtaposition in many ways. It flawlessly mixes private & intimate spaces with open plan living and the architecture provides contrast with new modern-contemporary meeting with old period-art deco. The dynamic of new and old, and diversity on a functional level as well as a visual level alludes to a home with a perceived split personality; made tranquil with the right balance of yin and yang.

Questions and Answers

What was the brief?

The main challenge set by the owner was to transform the dilapidated-yet-characterful art deco house and create a modern family home with a ‘wow factor’, large enough to have three bedrooms and two living rooms with additional storage. Capturing light in a south-facing block in Melbourne also elicited its own challenges.

What were the solutions?

The existing 165m2 art deco home is a Northcote original from the 1930’s, situated at the front of a 557m2 block. The 110m2 extension utilised the generous space in the backyard and was brought right to the end of the site, transforming the traditional backyard into a modern one with multiple breakaway courtyards situated in different parts around the extension.

Blending the old with the new meant reviving the front of the house and incorporating a modern back. The quiet, private areas of the home are located at the front, where C.Kairouz Architects restored the beautiful existing Tasmanian oak timber flooring and revived the original ceiling rosettes with a modern, clean white. The floorplan naturally encourages people to move through the space into the louder heart of the home; the open living and entertaining area at the back. Materials selections change from warm & luxurious to bold & sleek with a slight industrial undertone, with inspirations drawn from the immediate context of Northcote.

How is the project unique?

It was decided that the perfect vessel for the journey between the old and the new would be a walkbridge, creating an impactful transition between the spaces. Made solely of steel and glass, it was strategically built to capture as much sun as possible on the south-facing block, acting as the catalyst into the new part of the home.

The end of the walkbridge is met with a large open entertainment area where form breaks down into a single open space. With an angled ceiling, the room is surrounded in windows that accentuate the height and allow the northern sun to penetrate. The feature concrete floor captures the eye with its industrial vibe and facilitates a passive heating and cooling system; it warms up under direct sunlight during the day, only to slowly emit the heat in the colder Melbourne evenings.

In one corner is a statement black kitchen, clad in metal-look cabinetry and topped with calacatta oro marble and bluestone benchtops. The oversize kitchen island features a cantilevered benchtop for additional width encouraging its practical use as a sit-down bar, buffet server or conversation space.

The rear of the room is separated by a concrete block, topped with a bespoke television unit with full 360 degree rotation, meaning that the television becomes highly convenient and practical as it can be viewed from any area of the room. On the back of the unit is a mirror, further emphasising the juxtaposing theme of the house, capturing different reflections of the living space depending on its orientation, and the orientation of the viewer.

Details

Project size

275 m2

Site size

557 m2

Project Budget

$750000

Completion date

2018

Building levels

1

Project team

Tiny 2019 profilepic v3

C.Kairouz Architects

Architect

Tiny shepherd logo black

Shepherd Consulting Group

Project Manager

JRC Builders

Builder