Glassford Residence

Architecture Residential Armadale , Australia

Large glassford photo 05

Media Contact

10 Images

Want to download these images? Make sure you confirm usage rights with the BowerKit owner / contact person.

Small glassford photo 07

1. Glassford Residence

Looking through to Living Room

3570 px 5355 px 4 MB A3 print
Small glassford photo 08

2. Glassford Residence

Ensuite

3649 px 4561 px 3 MB A4 print
Small glassford photo 03

3. Glassford Residence

Kitchen

3550 px 4437 px 3 MB A4 print
Small glassford photo 05

4. Glassford Residence

Eco Outdoor paving

2520 px 3150 px 4 MB Print - Low res only
Small glassford photo 06

5. Glassford Residence

Kitchen

3583 px 4478 px 4 MB A4 print
Small glassford photo 04

6. Glassford Residence

Living room fireplace

3600 px 4499 px 4 MB A4 print
Small glassford photo 09

7. Glassford Residence

Retreat

3571 px 4464 px 4 MB A4 print
Small glassford photo 01

8. Glassford Residence

Living room cabinetry

5000 px 3724 px 3 MB A3 print
Small glassford photo 02

9. Glassford Residence

External elevation

3300 px 4124 px 4 MB A4 print
2018 glassford residence a4 plans   elevations

10.

Description

We were asked to redevelop and extend this classic, heritage-listed Edwardian house at ground floor level to provide for an open-plan kitchen/dining/living, with a butler's pantry, wine room, laundry and powder room. The first floor addition needed to provide two bedrooms, ensuite and teenagers retreat. We also needed to provide a lock-up garage to take advantage of rear laneway access and fully landscaped rear and front gardens. Beyond these basic parameters, there was a desire to bring natural light into the site and house, and to add glimpses and views of the garden from within. Removing the trees along the eastern boundary and opening up the central spine of the house would allow an abundance of natural light into the site and building. Beyond the simple increase in natural light, the concept was to enliven the internal spaces with vistas through to landscaped gardens. Crucial to the success of the project was balancing the need for more light with a measured restraint - allowing pockets of light into the interiors while avoiding a light box effect. This undoubtedly transformed the house. The architecture and garden design evolving together was integral to the project’s success. The rear garden design was designed to have a classic contemporary feel in order to work with the modern house extension that is beside the original Edwardian house. It’s the glimpses of the garden you see as you move through the house that enriches the occupant’s experience. We had the good fortune to work with clients that trusted our design concepts and allowed the internal and external spaces to unfold. The end result is a home enriched but not dominated by natural light, with warm materials and a feeling of comfortable space.

Questions and Answers

What was the brief?

We were asked to redevelop and extend this classic, heritage-listed Edwardian house at ground floor level to provide for an open-plan kitchen/dining/living, with a butler's pantry, wine room, laundry and powder room. The first floor addition needed to provide two bedrooms, ensuite and teenagers retreat. We also needed to provide a lock-up garage to take advantage of rear laneway access and fully landscaped rear and front gardens. Beyond these basic parameters, there was a desire to bring natural light into the site and house, and to add glimpses and views of the garden from within.

Details

Project size

363 m2

Site size

543 m2

Completion date

2017

Building levels

2

Project team

Ben Scott Garden Design

Landscape Designer

Red Textas

Building Surveyor

Meyer Consulting

Structural Engineer

Tiny 2018 alisondoddsarch

Alison Dodds Architect

Architect

Clancy Constructions

Builder