Lambeth House

Architecture Residential Armadale , Australia

Media Contact

10 Images

Want to download these images? Make sure you confirm usage rights with the BowerKit owner / contact person.

1. Lambeth House

Living

4513 px 2926 px 3 MB A4 print

2. Lambeth House

Bathroom

3248 px 4700 px 4 MB A4 print

3. Lambeth House

Powder

2952 px 3690 px 2 MB A4 print

4. Lambeth House

Living

3230 px 4036 px 3 MB A4 print

5. Lambeth House

External Terrace

2471 px 3088 px 4 MB Print - Low res only

6. Lambeth House

External Cladding

4119 px 3030 px 4 MB A4 print

7. Lambeth House

Library

3358 px 4198 px 2 MB A4 print

8. Lambeth House

Master bedroom

2998 px 3748 px 2 MB A4 print

9. Lambeth House

Kitchen

4923 px 3151 px 3 MB A4 print

10. Lambeth House

Floor plan, Elevations

Description

Lambeth House needed to provide a growing family of five with more space and greater amenity, while preserving and celebrating the heritage of an original classic Edwardian home. We were asked to provide a new open-plan kitchen with butler's pantry and dining/living area to the rear. In addition, our clients needed to add a family bathroom and powder room, walk-in-robe and ensuite to the master bedroom, and new cabinetry to all existing bedrooms. Beyond these initial parameters, there was a desire to bring natural light into the house and make connections, visual and physical, with the garden. The looming presence of an existing double-storey, red brick tram depot wall defines the rear site boundary. Far from an imposition, this was an exciting context for our design concept. This significant feature is a quintessential example of the neighbourhood'€™s history and an awe-inspiring backdrop to the project. The single storey addition takes full advantage of the generous size allotment and northern aspect. Generously proportioned glass sliding doors were designed as an interface for the new communal living zones, allowing an abundance of natural light to filter gently into the building. Equally, it sets up a lovely dialogue and interaction with the green landscaped garden. Upon entry to the building, the eye is drawn down the period hallway to a framed view of the garden and tram depot wall. Original heritage features have been respected, retained and restored in the existing front of the house. An emphasis was on flexible spaces where large doors retract into wall cavities, allowing internal and external spaces to extend and transform to suit the family's needs. The spaces divide easily into smaller purposeful zones or opened to create a feeling of larger flowing rooms and circulation. The extension with its finished external skin, internal flooring and extensive cabinetry fit-out is predominantly timber and brings a visual cohesiveness to the project.

Questions and Answers

What was the brief?

Lambeth House needed to provide a growing family of five with more space and greater amenity, while preserving and celebrating the heritage of an original classic Edwardian home. We were asked to provide a new open-plan kitchen with butler's pantry and dining/living area to the rear. In addition, our clients needed to add a family bathroom and powder room, walk-in-robe and ensuite to the master bedroom, and new cabinetry to all existing bedrooms. Beyond these initial parameters, there was a desire to bring natural light into the house and make connections, visual and physical, with the garden.

What were the solutions?

Generously proportioned glass sliding doors were designed as an interface for the new communal living zones, allowing an abundance of natural light to filter gently into the building. Equally, it sets up a lovely dialogue and interaction with the green landscaped garden. Upon entry to the building, the eye is drawn down the period hallway to a framed view of the garden and tram depot wall. Original heritage features have been respected, retained and restored in the existing front of the house. An emphasis was on flexible spaces where large doors retract into wall cavities, allowing internal and external spaces to extend and transform to suit the family's needs. The spaces divide easily into smaller purposeful zones or opened to create a feeling of larger flowing rooms and circulation.

Details

Project size

268 m2

Site size

535 m2

Completion date

2017

Project team

Meyer Consulting

Structural Engineer

Alison Dodds Architect

Architect