Shoreham House

Architecture Residential Shoreham , Australia

Large img 8625

Media Contact

10 Images

Want to download these images? Make sure you confirm usage rights with the BowerKit owner / contact person.

Small tsa shoreham 15 02 187997 1

1.

4623 px 3322 px 8 MB A4 print
Small img 8691

2.

5139 px 3378 px 16 MB A4 print
Small tsa shoreham 15 02 188075

3.

4863 px 2947 px 14 MB A4 print
Small img 8509

4.

5138 px 3323 px 19 MB A4 print
Small tsa shoreham 15 02 188355

5.

3429 px 4450 px 6 MB A4 print
Small tsa shoreham 15 02 188168

6.

5184 px 3234 px 10 MB A4 print
Small kitchen

7.

4817 px 5135 px 12 MB A3 print
Small img 8411

8.

3393 px 5089 px 13 MB A4 print
Small tsa shoreham 15 02 188100

9.

5046 px 3349 px 8 MB A4 print
Small img 8625

10.

5173 px 3448 px 18 MB A4 print

Description

Nestled into a tranquil coastal landscape, the elegant existing three-bedroom house required rejuvenation, updated amenity and an extension to meet the needs of its new owners, while retaining the spirit of the house they fell in love with. The renovation of the house, originally designed by Architect Hugh Tuffley, called for a sensitive touch, as it was imperative to create a design response that resulted in a unified built form. To achieve this the original colour and material palette was used and built upon, while form and details, taking their cues from the existing building, were given a contemporary twist. Despite its incredible setting, the existing building did not take full advantage of its lush surrounds; therefore the new areas were designed to connect with the landscape, most notably, the glazed walkway which bridges across the garden, connecting old and new. Additional windows and skylights were introduced into the existing building, and in the master bedroom, this provided views into the new courtyard garden, which was created between the old and new buildings. The existing roof deck, which provided glimpses of the ocean was originally only accessible from the master area, a new external staircase was designed to connect it to the sun-drenched northern courtyard at ground level. Zoning prevented any built form above a single storey, so the sloping site was utilised to create separation between the different areas of the house via a series of staircases. To accommodate their children, grandchildren and friends who regularly come to stay, the owners required additional bedrooms, bathrooms and play areas. These areas were to be separate from the main house to provide privacy, and an ability to shut off the guest areas when only the owners were in residence. The brief also called for updated amenities within the existing building. A new entry was needed, as first-time visitors were often confused about where to go. This was achieved through a combination of a new canopy, fin walls, lighting and landscaping. Internally a complete overhaul of the kitchen, living, laundry, master ensuite and master areas were required. The existing natural tones of the building were retained in all these areas, with modern detailing updating the aesthetic. While the new sections of the house were built from sustainable timbers, double-glazed windows and ample insulation, sustainability issues within the existing house needed to be addressed. Low-e coatings were applied to existing glazing, the solar hot water service was upgraded, existing halogen lighting was replaced with energy efficient lighting and a fresh-water bore was drilled for garden watering. Landscaping was an integral part of the design as it was vital that the strong lines of the building soften into the landscape. In consultation with Fiona Brockhoff and her team, meandering paths were built through native gardens; allow the internal spaces to interact with the outside.

Details

Project size

540 m2

Site size

7500 m2

Completion date

2017

Building levels

1

Project team

Tiny tsa shoreham 15 02 188075

Tim Spicer Architects

Architects