Split End House

Architecture Residential Northcote , Australia

Large 170324 martiresdoyle 90darebinrd 400

Media Contact

34 Images

Want to download these images? Make sure you confirm usage rights with the BowerKit owner / contact person.

Small 170324 martiresdoyle 90darebinrd 181

1.

1920 px 1401 px 292 KB Print - Low res only
Small 170324 martiresdoyle 90darebinrd 480

2.

1280 px 1920 px 496 KB Print - Low res only
Small 170324 martiresdoyle 90darebinrd 400

3.

5760 px 3840 px 9 MB A3 print
Small 170324 martiresdoyle 90darebinrd 471

4.

5568 px 3840 px 3 MB A3 print
Small 170324 martiresdoyle 90darebinrd9079 shot1

5.

5493 px 3439 px 4 MB A4 print
Small 170324 martiresdoyle 90darebinrd 305

6.

5468 px 3470 px 4 MB A4 print
Small 170324 martiresdoyle 90darebinrd 366

7.

5760 px 3840 px 7 MB A3 print
Small 170324 martiresdoyle 90darebinrd 134

8.

5012 px 3764 px 2 MB A3 print
Small 170324 martiresdoyle 90darebinrd 158

9.

3692 px 5043 px 2 MB A3 print
Small 170324 martiresdoyle 90darebinrd 330

10.

5103 px 3540 px 4 MB A3 print
Small 170324 martiresdoyle 90darebinrd 375

11.

5760 px 3840 px 6 MB A3 print
Small 170324 martiresdoyle 90darebinrd 376

12.

5760 px 3840 px 5 MB A3 print
Small 170324 martiresdoyle 90darebinrd 454

13.

5048 px 3840 px 2 MB A3 print
Small 170324 martiresdoyle 90darebinrd 405

14.

5760 px 3840 px 10 MB A3 print
Small 170324 martiresdoyle 90darebinrd 474

15.

3767 px 4874 px 3 MB A4 print
Small 170324 martiresdoyle 90darebinrd 476

16.

3780 px 4808 px 2 MB A4 print
Small 170324 martiresdoyle 90darebinrd 477

17.

3840 px 5760 px 4 MB A3 print
Small 170324 martiresdoyle 90darebinrd 482

18.

3840 px 5760 px 4 MB A3 print
Small 170324 martiresdoyle 90darebinrd 489

19.

5760 px 3840 px 4 MB A3 print
Small 170324 martiresdoyle 90darebinrd 527

20.

3840 px 4422 px 4 MB A4 print
Small 170324 martiresdoyle 90darebinrd 530

21.

5760 px 3840 px 5 MB A3 print
Small 170324 martiresdoyle 90darebinrd 533

22.

4368 px 3840 px 4 MB A4 print
Small 170324 martiresdoyle 90darebinrd 542

23.

5511 px 3674 px 2 MB A3 print
Small 170324 martiresdoyle 90darebinrd 540

24.

5760 px 3840 px 8 MB A3 print
Small 170324 martiresdoyle 90darebinrd 543

25.

5760 px 3840 px 2 MB A3 print
Small 170324 martiresdoyle 90darebinrd 545

26.

4000 px 3624 px 2 MB A4 print
Small 170324 martiresdoyle 90darebinrd 550

27.

5760 px 3840 px 3 MB A3 print
Small 170324 martiresdoyle 90darebinrd 555

28.

3776 px 5616 px 3 MB A3 print
Small 170324 martiresdoyle 90darebinrd 557

29.

5220 px 3132 px 4 MB A4 print
Small 170324 martiresdoyle 90darebinrd 562

30.

5160 px 3840 px 5 MB A3 print
Small 170324 martiresdoyle 90darebinrd 565

31.

3840 px 4560 px 4 MB A4 print
Small 170324 martiresdoyle 90darebinrd 568

32.

4530 px 3210 px 2 MB A4 print
Small 170324 martiresdoyle 90darebinrd 573

33.

3840 px 5760 px 3 MB A3 print
Small 170324 martiresdoyle 90darebinrd 342

34.

3840 px 5760 px 4 MB A3 print

Description

The project is located in one of Melbourne's inner suburbs. The client wanted to extend the existing worker's cottage to the back, increasing the living area and connection to the backyard. The project makes the most of the limited amount of space available to generate an open-plan living and dining area able to accommodate a young family with a child and dog. To accommodate family life the project required a light filled spaces throughout the day and a flexible approach to space usage: cosy enough for a small family to enjoy its daily activities, but flexible enough to accommodate a large extended family that often gathers to celebrate around a table. As with many projects of this scale in inner Melbourne, the siting and orientation of the plot compromise much of the resulting design leaving little room for change in the composition in plan. With a south facing site providing little direct natural light, much of the design exploration was focused on sectional moves that allowed light to fill the space through folds and incisions in the roof line of the extension. Folds in the roofline scissor against one another, creating a split and a crank in the volume of the house, creating triangular windows positioned strategically to allow views towards the sky and surrounding foliage, while also to allowing for direct northern sunlight throughout the day into the space. The external shell is clad in charcoal steel, with Australian hardwood timber cladding use to highlight the end face of the house, which is cantilevers over the outdoor living space and reading as though the volume of the house were cut away at the rear. The sensation in moving through the old into the new house is the classic architectural experience of compression and release. Moving through a door, to a tight corridor, into a wide chamber in which openings allow for a cascade of framed views into a tree, the sky, and finally the open backyard. This procession of space allows for a cinematic experience of domesticity which is a recurring theme in the work of the practice.

Details

Project Budget

$450000

Completion date

2017

Building levels

1

Project team

Tiny img 8383

Mártires Doyle

Architect