Unbricked House

Architecture Residential Brighton , Australia

Large tjr 9438  1 edit web

Media Contact

14 Images

Want to download these images? Make sure you confirm usage rights with the BowerKit owner / contact person.

Small img 0750

1. The original house

4032 px 3024 px 2 MB A4 print
Small tjr 1153  edit fullres

2. Lounge

5615 px 8422 px 22 MB A3 print
Small tjr 1172  fullres

3. Mud

5652 px 8478 px 18 MB A3 print
Small tjr 1324  fullres

4. Master

5637 px 8456 px 20 MB A3 print
Small tjr 0960  1 fullres

5. Rear extension

8597 px 5731 px 24 MB A3 print
Small tjr 9448  edit fullres

6. Front

3433 px 4292 px 7 MB A4 print
Small tjr 1087  edit fullres

7. Kitchen

8441 px 5628 px 19 MB A3 print
Small tjr 1147  fullres

8. Kitchen

5663 px 8495 px 19 MB A3 print
Small tjr 1354  edit fullres

9. Threshold

5713 px 8570 px 20 MB A3 print
Small tjr 1298  fullres

10. Study

5659 px 8488 px 19 MB A3 print
Small tjr 0960  1 web

11.

2000 px 1333 px 614 KB Print - Low res only
Small tjr 1320  web

12.

1307 px 2000 px 375 KB Print - Low res only
Small tjr 9458  edit edit web

13.

2000 px 1333 px 1 MB Print - Low res only
Small tjr 9434  1 edit web

14.

2000 px 1333 px 788 KB Print - Low res only

Description

The brief was to transform this brick Victorian home, situated on a main road, into a tranquil family residence capable of accommodating the lifestyle of the occupants for many years to come. The features of the original home were to be retained wherever possible, however the challenge was to introduce an abundance of natural light, and create a more livable environment that performed well thermally year round. By utilising the functional layout and large proportions of the front rooms, spaces that were perfect for bedrooms, a study / den and bathroom, there was minimal cost to resolve half of the brief which helped to keep the project on track with a limited budget. The addition of hydronic heating, carefully placed skylights and a small, concealed, ensuite pop-out for the main bedroom completed the internal transformation of the original house. At the rear of the house was a series of lean to additions, resulting in a dark and disjointed layout. The brief was to open up the rear creating a bright, open plan living space, with ample storage and utility areas for day to day convenience. It was determined early on that a garage would compromise the integrity of the Victorian facade so internal storage and easy access from the driveway was essential. The design response was to create a second, distinctly modern entry off the driveway leading straight into a large mud room with storage lockers for each family member, laundry and wine store. This space leads to the main living area, kitchen, dining and semi-open study nook directly off the lounge area. Having young children, this place is ideal for easily accessible toy storage and in later years a supervised study zone. With both parents working from home regularly and two young children, the renovation and extension had to be practical and stand the test of time as they grew up. The clients wanted the new addition to have a strong connection to the original home they fell in love with, while establishing a living zone directly linked to the garden and new pool. Early discussions about materiality lead to a combination of recycled red brick, black steel framed windows, blackened blackbutt and black metal trims. Contemporary yet sustainable materials; solid and everlasting just like the original home. The Victorian facade had been rendered and painted a dull cream, so it was decided to strip back the render and paint to reveal the bricks behind. The original red bricks were in excellent condition and completely transformed the facade into its former glory, while establishing a distinct connection between the new red brick contemporary addition and the original home. This unveiling of the original house's red bricks was a stand out moment during the construction phase as we could all see it suddenly coming together as one cohesive design. Internally, we wanted to create warmth and softness to contrast the hardy exterior material palette and establish a seamless transition between the old and new. Internal steel framed doors mark the transition threshold which is further enhanced with a floor finish change from timber to a hydronic heated, concrete slab. Soft blue and contrasting dark blue/grey tones were teamed up with light timber joinery to create an interior colour palette that emanated a sense of calm and tranquility from the hustle and bustle of daily life, and the busy main road location.

Details

Completion date

2018

Building levels

1

Project team

Tiny static1

Merrylees Architecture

Architect and Interior Designer