Falconer Street Residence

Architecture Residential Fitzroy North , Australia

Large falconerstresidence sonelo 01

Media Contact

11 Images

Want to download these images? Make sure you confirm usage rights with the BowerKit owner / contact person.

Small falconerstresidence sonelo 01

1.

5472 px 3648 px 7 MB A3 print
Small falconerstresidence sonelo 04

2.

5472 px 3648 px 7 MB A3 print
Small falconerstresidence sonelo 09

3.

3648 px 5472 px 6 MB A3 print
Small falconerstresidence sonelo 08

4.

3648 px 5472 px 8 MB A3 print
Small falconerstresidence sonelo 06

5.

3649 px 5475 px 9 MB A3 print
Small falconerstresidence sonelo 03

6.

5472 px 3648 px 9 MB A3 print
Small falconerstresidence sonelo 07

7.

3652 px 5475 px 7 MB A3 print
Small falconerstresidence sonelo 10

8.

3648 px 5472 px 13 MB A3 print
Small falconerstresidence sonelo 02

9.

5472 px 3648 px 12 MB A3 print
Small falconerstresidence sonelo 05

10.

5476 px 3649 px 8 MB A3 print
Small sonelo falconerst drawings 20180912

11.

872 px 625 px 174 KB Print - Low res only

Description

Located within an inner city suburb dotted with Victorian terrace houses, Falconer Street Residence alteration addition seeks an outlet for the owner to be with the landscape. With minimal yet clever intervention to the interior layout, new kitchen dining and home office embrace the garden and the bluestone laneway at the side. In the seemingly small home office, a frameless corner window carves a quaint view of the garden and gives a perception of spaciousness. Seasons are invited into the house, the workplace of the owner and her staff, telling the transient of time as well as the temper of Melbourne weather. Fine lines, pared down details, paired with earthy and robust materiality strike a balance between form and function calmly marrying the old and new with the garden. The warmth of olive green paneling and dark timber complement the fineness of steel and glass giving the Victorian terrace interior an added lightness. Salvaged bluestone window sill finds itself a new home as a stepper from the deck to the garden. Lined with timber battens, a new light-filled veranda is inserted between the new kitchen dining and the garden, serving as an inviting and subtle transition between inside and outside. A sense of openness exuded by the finely framed steel doors quietly leads one to interact with nature. Often so effortlessly and accidentally, the owner and her staff find themselves savoring a moment in the sun, the breeze, and the garden.

Details

Project size

135 m2

Site size

223 m2

Completion date

2018

Building levels

1

Project team

Structify Consult