Miller House

Architecture Residential Heathmont , Australia

Large ark8 heathmont ctatjana plitt 343

Media Contact

13 Images

Want to download these images? Make sure you confirm usage rights with the BowerKit owner / contact person.

Small ark8 heathmont ctatjana plitt 343

1. Front

6720 px 4480 px 15 MB A3 print
Small ark8 heathmont ctatjana plitt 214

2. Family Living Area

6692 px 5351 px 13 MB A3 print
Small ark8 heathmont ctatjana plitt 138

3. Kitchen/Pantry

6698 px 5829 px 12 MB A3 print
Small ark8 heathmont ctatjana plitt 242

4. Entry looking at Kitchen/Pantry core

4480 px 6720 px 11 MB A3 print
Small ark8 heathmont ctatjana plitt 099

5. Family Living Area + Kitchen

6706 px 6731 px 14 MB A3 print
Small ark8 heathmont ctatjana plitt 019

6. Family Living Area

4480 px 6720 px 9 MB A3 print
Small ark8 heathmont ctatjana plitt 049

7. Family Living Area

6670 px 6152 px 14 MB A3 print
Small ark8 heathmont ctatjana plitt 012

8. Rear Extension

4480 px 6720 px 15 MB A3 print
Small ark8 heathmont ctatjana plitt 291

9. Front

6720 px 4480 px 24 MB A3 print
Small ark8   miller house   existing plans

10. Existing Floor plans

4961 px 3508 px 629 KB A4 print
Small ark8   miller house   proposed plans

11. Proposed Floor plans

4961 px 3508 px 827 KB A4 print
Small ark8   miller house   elevations page 1

12.

4961 px 3508 px 2 MB A4 print
Small ark8   miller house   elevations page 2

13.

4961 px 3508 px 2 MB A4 print

Description

Miller House is an exploration of the interstitial spaces and relationships between the existing built form and the surrounds. The existing weatherboard property suffered from piecemeal connections within as well as with the natural environment.

The diagonally-cascading site and expansive views of the Dandenong Ranges, drove the insertion of two strong geometric forms - one at the front and the other to the rear. The form to the front acts as a marker to the site and to the streetscape. A west-facing sun-shading screen element contributes to the sense of drama and address - acting as an intermediary between the new and the existing. The double-volume form at the rear extends the notion of living space outwards and upwards - reconnecting to the ranges and natural environment beyond.

Light becomes an activator of the living spaces accentuated through north-facing soaring cathedral ceilings. These spaces were unpacked and re-distributed to revive internal relationships and external connections. The kitchen and pantry was designed as the focal point and as extension of the "weatherboard" mantra - as other spaces were spun around it. The darkened verticality of the new forms are a salient nod as well as a contemporary departure from the horizontality of the existing weatherboard.

In concert with creating unique spaces for living, Miller House aimed to reframe the archetypal suburban home by orchestrating the interplay of formal relationships in reverence to its context.

Questions and Answers

What was the brief?

Re-organisation of existing spaces to create better internal and external relationships.
Addition of living spaces and bedrooms in specific locations
To create a dynamic play of forms using existing geometries and light

Key products used:

Traditional weatherboard (external)
Scyon Axon and Stria Cladding (external)
Beadboard (internal)

Details

Project size

250 m2

Site size

875 m2

Project Budget

$250000

Completion date

2018

Building levels

2

Project team

Tiny rgb positive   instagram

Ark 8 Architects

Architect