Cozens Place

Architecture Residential London , United Kingdom

Large effingham rd 15 int

Media Contact

13 Images

Want to download these images? Make sure you confirm usage rights with the BowerKit owner / contact person.

Small 125a1298

1. Front Entrace

Mews development with stepped terraces

8688 px 5792 px 16 MB A3 print
Small 125a1398

2. House 3

Projecting roof provides a chamfered canopy over the front door and a recessed bench seat in front of the window.

5783 px 7229 px 11 MB A3 print
Small effingham rd 25 int

3. Built-in desk

This sits behind the recessed bench seat.

2362 px 3543 px 832 KB Print - Low res only
Small 125a1512

4. Kitchen and rear terrace

Polished concrete floor inside and out.

8688 px 5792 px 10 MB A3 print
Small 125a1431

5. French doors onto rear terrace

Floating bench and raised planters

7125 px 5723 px 10 MB A3 print
Small 125a1449 phtshpd

6. Rear Elevation

Projecting zinc roof with cedar cladding.

5792 px 8688 px 7 MB A3 print
Small 125a1514

7. Limed oak staircase

Full height glazed balustrade.

8688 px 5792 px 12 MB A3 print
Small 125a1905

8. Internal view

Lighting on stairs

8688 px 5792 px 10 MB A3 print
Small 125a1856

9. The cat

Exposed brick wall.

7240 px 5792 px 8 MB A3 print
Small 125a1861

10. Electric skylight

Provides access to solar panels on the roof

5792 px 8688 px 10 MB A3 print
Small 125a1626

11. Bedroom

Shelf and hanging lamp

5792 px 8688 px 10 MB A3 print
Small 125a1658

12. Bedroom

Built in joinery and mirrored cabinets.

5792 px 8688 px 14 MB A3 print
Small 125a1902  sm edit

13. Front Entrance - middle house

Climbing plants adjacent to external seating area.

5792 px 7240 px 32 MB A3 print

1 Video

These videos are available for media use

Cozens Place

A short time lapse film about a mews development in London designed by Unit One Architects.

Description

Unit One Architects were employed by Reve Developments to assist with a small back-land site located on the Haringey Ladder in North London.

The site was bought at auction as a working scrapyard however the client’s ambition was to create a high quality contemporary development. Prior to being a scrapyard site it had been a garage court after suffering bomb damage during World War Two. Its chequered history lead to the need to rehabilitate the site as it had become a hot-spot for crime and anti-social behaviour. Unit One Architects proposed a secure mews style development so the site could no longer be used as a cut through, which would improve security for the surrounding houses and gardens.

A staggered brick terrace of three 2-bedroom dwellings with projecting, chamfered roofs was delivered. The roofs project out over the front doors to provide shelter and the roof soffit was lined with dark stained timber to provide a high quality entrance.

Internally each unit includes an open plan living/kitchen/diner downstairs and 2 bedrooms and bathrooms on the first floor. The intention was to appeal to first time buyers who may choose to share a property or young couples aiming to start a family.

Unit One Architects provided full architectural services to Reve Developments and allowed them to produce a high quality and profitable development that delivered high quality homes which have also received several housing awards.

:

Questions and Answers

What are the sustainability features?

The project has solar panels concealed with a 45 degree roof pitch on the roof of house 2. These are completely hidden and accessed by an electric skylight over the staircase of the central property. High levels of insulation, air-tightness and underfloor heating all contribute to a high performance envelope that creates a warm and comfortable internal environment.

What was the brief?

To provide a high quality yet profitable residential development to a constrained back-land site.

What were the key challenges?

Creating sufficient new accommodation to make the development profitable whilst doing so in a sensitive manner in order to comply with the planning regulations.
Providing the right amount of communal and private garden space required on a compact site with a very narrow main entrance was difficult.

How is the project unique?

The project was unique in terms of its integration within the context as the site ran at 90 degrees to the existing street pattern. The houses were designed to have a minimal profile and use new bricks that looked aged immediately to assimilate better with their surroundings.

What were the solutions?

Allowing the right levels of sunlight and daylight into adjoining garden spaces was key to gaining planning permission and this was achieved by chamfering the roof edges on the site boundaries.
Positioning the houses on an east / west axis connects internal and external spaces and allowed light to penetrate the habitable rooms at all times of the day, This made the dwellings feel more spacious and overcame the narrow plot width.

Details

Project size

270 m2

Site size

444 m2

Project Budget

$866000

Completion date

2016

Building levels

2

Project team

Tiny logo square small

Unit One Architects

Architects

Parmar Brook

Engineers

Silverview Developments

Contractor

Mimi Dietrich

Interior Designer

Reve Developments

Developer