Lime Trees

Architecture Residential Berkhamstead , United Kingdom

Large lime trees   4

Media Contact

11 Images

Want to download these images? Make sure you confirm usage rights with the BowerKit owner / contact person.

Small 125a1563   edit

1. Front elevation

A projecting gable creates an entrance porch.

Charlie Birchmore Photography

6480 px 4320 px 12 MB A3 print
Small 125a1569   edit

2. Front entrance

High quality paving and brick walls define the entrance approach.

Charlie Birchmore Photography

6480 px 4320 px 9 MB A3 print
Small 125a1394   edit

3. Rear Elevation

The east-west orientation gives maximum light to the master bedroom.

6480 px 4320 px 9 MB A3 print
Small 125a1405   edit

4. Rear garden.

View towards the house from the rear garden boundary.

Charlie Birchmore Photography

6480 px 4320 px 9 MB A3 print
Small lime trees   10

5. Ground floor kitchen

The island kitchen connects the lower level living area.

Sophie Mutevelian Photography

4514 px 3009 px 4 MB A4 print
Small 125a1458   edit

6. Ground floor living room

Split level open plan with full width bi-fold doors

Charlie Birchmore Photography

6480 px 4320 px 6 MB A3 print
Small 125a1481   edit

7. Ground floor dining area

Exposed brickwork contrasts with plastered surfaces and reclaimed lights from Czech railway stations.

Charlie Birchmore Photography

6480 px 4320 px 8 MB A3 print
Small lime trees   5

8. Ground floor stairs

The entrance hallway and floating bespoke staircase.

Sophie Mutevelian Photography

4536 px 3024 px 4 MB A4 print
Small lime trees   7

9. Ground floor wall

Exposed brickwork is highlighted by recessed light fittings.

Sophie Mutevelian Photography

4530 px 3020 px 5 MB A4 print
Small lime trees   12

10. First floor

Linear rooflights illuminate the first floor landing.

Charlie Birchmore Photography

4320 px 6480 px 5 MB A3 print
Small lime trees   13

11. First floor

Bathroom with backlit mirrored cabinet.

Sophie Mutevelian Photography

4054 px 6081 px 9 MB A3 print

Description

A bespoke, modern house built on land which formed part of the garden to an existing Victorian style house. The existing property received an extension and several internal and external changes to accommodate the new house.

Questions and Answers

What was the brief?

The current home owners wanted an antidote to their existing Victorian style home which had undergone a series of linear extensions and had poor spatial flow and limited connections to external spaces. The house was also poorly insulated and had traditional windows and an inefficient heating system that was expensive to run.

The brief was for a series of design options that explored refurbishing, extending and potentially replacing the existing house whilst providing Mike and Teri with a new highly insulated and modern family home. The old, extended and refurbished house was to be sold in order to pay for the construction of the new house.

What were the key challenges?

Local planning policies were challenging however we produced several feasibility studies before concluding that it would be possible for the land to support an additional dwelling. Large Lime trees overshadowed the site to the south and the existing house overlooked the main site area.

What were the solutions?

The existing house needed to be significantly modified to re-orientate the front entrance away from the new property. We designed a new entrance wing that enabled the front door and new windows to face the new driveway. This reduced overlooking onto the new dwelling and supported the planning application.
Due to shading by large trees on the southern boundary, the new dwelling was positioned to allow maximum benefit of the eastern and western light so the main living spaces at the rear receive afternoon and evening sun. This orientation meant that overlooking issues were minimised whilst protecting the existing house and its trees.

How is the project unique?

The house was designed with an open plan ground floor, creating views through the property and to provide a connection to wherever the sun is positioned. The ground floor steps down to create a tiered progression from the front of the property to the rear. This means an increase in room heights to 3m at the rear and allowed for a sunken living room which leads onto a lower rear terrace via a level threshold.

What are the sustainability features?

The property was designed with a cantilevered first floor and roof form which allowed for an extra 300mm of insulation to be added to the upper levels. The property therefore benefits from a super insulated and air-tight envelope which keeps the internal temperature very stable. Underfloor heating has been provided throughout and high quality windows and doors. According to the homeowners, even in winter, the underfloor heating only needs to be on for an hour a day to heat the whole house!

Details

Project size

250 m2

Site size

1600 m2

Project Budget

$1000000

Completion date

2018

Building levels

2

Project team

Tiny logo square small

Unit One Architects

Architects

Twenty 16 Design Ltd

Environmental Consultants

Structural Soils Ltd

Soil Surveyors

Aitchison Raffety

Planning Consultants

Ian Keen Ltd

Arboricultural Consultants

A E Butler & Partners

Structural Engineer

ARC Construction Consultants Ltd

Quantity Surveyors

Mark Scott Construction

Contractors