Marylebone Apartment

Architecture Residential London , United Kingdom

Media Contact

15 Images

Want to download these images? Make sure you confirm usage rights with the BowerKit owner / contact person.

1.

3667 px 5261 px 9 MB A3 print

2.

5218 px 5220 px 14 MB A3 print

3.

5187 px 3652 px 4 MB A3 print

4.

5208 px 3744 px 11 MB A3 print

5.

5525 px 3726 px 11 MB A3 print

6.

5428 px 6241 px 15 MB A3 print

7.

3744 px 5117 px 8 MB A3 print

8.

5412 px 3744 px 10 MB A3 print

9.

5495 px 4401 px 12 MB A3 print

10.

5616 px 3744 px 10 MB A3 print

11.

5516 px 5344 px 10 MB A3 print

12.

5146 px 5146 px 13 MB A3 print

13.

3744 px 5008 px 11 MB A3 print

14.

3744 px 5616 px 11 MB A3 print

15.

4986 px 4986 px 15 MB A3 print

Description

This large Grade II listed apartment block in Marylebone was built in 1928 and forms part of the Howard de Walden Estate. Nash Baker Architects were commissioned to undertake a complete refurbishment of one of the fourth floor apartments that involved reconfiguring the use of space whilst retaining all the original joinery and plasterwork.

Although the apartment is generously proportioned, it was completely un-modernised, lacking even the most basic services and also had a very small kitchen. To complicate matters, the steel and concrete frame of the building made the installation of new services almost impossible. We worked closely with the council’s conservation officer and the freeholder, and were able to take up areas of the floor screed and install services and additional sound insulation without generally raising floor levels. The kitchen was relocated into the old library, opening up the available space to incorporate a dining area which when the sliding doors are drawn back, connects the new kitchen/dining area to the reception room, giving the residents the opportunity to have one large family space when required.

Other challenges included reinforcing the floors, thermally and acoustically upgrading all the original windows, restoring the original marble bathroom and installing a 400kg antique bathtub whilst negotiating/mediating with the building, its residents and the Howard de Walden Estate.

Details

Site size

2400 ft2

Completion date

2011

Project team

Nash Baker Architects