Milton Andrade Apartment | Apto. Milton Andrade

Architecture Residential São Paulo , Brazil

Media Contact

32 Images

Want to download these images? Make sure you confirm usage rights with the BowerKit owner / contact person.

1. Bathroom 01

3760 px 5640 px 8 MB A3 print

2. Bathroom 01

3733 px 5599 px 6 MB A3 print

3. Bathroom 01

3707 px 5560 px 7 MB A3 print

4. Bathroom 01

3762 px 5644 px 7 MB A3 print

5. Bathroom 02

3736 px 5603 px 7 MB A3 print

6. Bathroom 02

3709 px 5564 px 7 MB A3 print

7. Bathroom 02

3650 px 5476 px 6 MB A3 print

8. Bathroom 02

3840 px 5760 px 9 MB A3 print

9. Sink detail

3798 px 5696 px 8 MB A3 print

10. Kitchen

3757 px 5636 px 8 MB A3 print

11. Kitchen

5405 px 6757 px 14 MB A3 print

12. Kitchen detail

3752 px 5628 px 8 MB A3 print

13. Kitchen

3757 px 5636 px 8 MB A3 print

14. Kitchen's tile detail

3840 px 5760 px 9 MB A3 print

15.

5661 px 3773 px 6 MB A3 print

16.

3747 px 5621 px 6 MB A3 print

17. Kitchen

5572 px 6964 px 13 MB A3 print

18. Kitchen

3698 px 5547 px 6 MB A3 print

19. Floor detail

3724 px 5586 px 8 MB A3 print

20.

3768 px 5652 px 8 MB A3 print

21.

3723 px 5585 px 7 MB A3 print

22.

5494 px 6868 px 14 MB A3 print

23.

5626 px 3750 px 8 MB A3 print

24.

3734 px 5602 px 7 MB A3 print

25.

3840 px 5760 px 8 MB A3 print

26.

3840 px 5760 px 8 MB A3 print

27.

3664 px 5496 px 7 MB A3 print

28.

3840 px 5760 px 10 MB A3 print

29.

5643 px 5643 px 12 MB A3 print

30.

5430 px 7602 px 18 MB A3 print

31.

1234 px 1234 px 3 MB Print - Low res only

32. Plan

2381 px 1683 px 221 KB Print - Low res only

Description

The original plan of this apartment had segmented and underutilized rooms, due to a large area dedicated to service. The main goal was to bring openness and optimize the spaces so that the small apartment became more functional and practical for day-to-day activities.
The old plan was redesigned with every corner in mind. The social area became more integrated and one of the rooms became a suite. The millwork was well planned so that they could guarantee generous storage spaces while also indicating the sectorization of spaces.
The result was a compact apartment with light tones and finishes that are easy to maintain.

-

Localizado na cidade de São Paulo, Brasil, a planta original tinha os ambientes segmentados e subutilizados devido a uma grande área voltada a serviços. O objetivo principal era trazer amplitude e otimizar os espaços para que esse pequeno apartamento se tornasse mais funcional e prático para o dia-a-dia.
A antiga planta foi redesenhada com cada cantinho pensado. A área social ficou mais integrada e um dos quartos virou suíte. As marcenarias foram bem planejadas para que ao mesmo tempo que garantissem generosos espaços de armazenamento, marcasse a setorização dos espaços.
O resultado foi um apartamento compacto com tons claros e acabamentos de fácil manutenção.

Questions and Answers

What was the brief?

Making the room wider, brighter and more ventilated. Integrating spaces to make the social area more pleasant. Segregated environments were not a necessity for the client and the amount of area devoted to service was exaggerated for the profile of the new residents.

-

Deixar o apto mais amplo, iluminado e ventilado. Integrar os espaços para que a área social ficasse mais agradável. Ambientes segregados não era uma necessidade para o cliente e a quantidade de área voltada para serviços era exagerada para o uso dos novos moradores.

What were the key challenges?

The challenge was to make the apartment more functional, with spaces designed to meet the needs of the residents and facilitate daily life. To bring the feeling of spaciousness and provide enough room for storage, since the customer was moving to a smaller home and would need to organize and store all their belongings.

-

O desafio foi tornar o apartamento mais funcional, com espaços pensados para atender as necessidades dos moradores e facilitar o dia-dia. Trazer a sensação de amplitude e fornecer espaço suficiente para armazenamento, uma vez que o cliente estava mudando para um apartamento menor e precisaria organizar e guardar todos os seus pertences.

What were the solutions?

The first step was to redesign the plan, eliminating some walls and opening up the rooms. The kitchen was integrated into the living room and the delimitation of these environments occurs mainly by the difference in the floor finish. The tile extends throughout the entire service area, and the kitchen and laundry room are organized into a single counter. The wall that encloses the refrigerators hides the clothesline and the pantry shelf. In addition, another important point in this transformation was the change in the access to the service bathroom, allowing for the creation of an ensuite bedroom.
The second step was to design the millwork. Any storage space was important and would help in the clients’ organization, in addition to being important to the sertorization of spaces. A white panel works as background for the television in the living room, and when going into the kitchen it becomes a bookcase that blends with the kitchen cabinets.
Finally, the choice of materials was guided by easy maintenance and light tones. The use of mauve oak in the millwork combined with white and cream tones on the walls made the apartment lighter and more spacious. (Playing with color inversion in millwork also helps in defining spaces.)
The tile came in as a color highlight. We decided to use burnt shade of pink on the entire kitchen and laundry floor and to use the same color in some details on the white tile chosen for the wall. In the bathrooms, we used burnt cement tiles on the floor and the tiles on the walls brought texture to the environment that is predominantly white.

-

O primeiro passo foi o redesenho da planta, eliminando algumas paredes e abrindo os ambientes. A cozinha foi integrada à sala e a delimitação desses ambientes se dá principalmente pela troca do revestimento do piso. O ladrilho hidráulico se estende por todo setor de serviço e a cozinha e lavanderia se organizam em uma única bancada. O drywall que delimita o nicho das geladeiras esconde o varal e a estante da despensa. Além disso, outro ponto importante nessa transformação foi a inversão do acesso do banheiro de serviço, permitindo a criação de uma suíte.
O segundo passo foi realizar um bom planejamento das marcenarias. Todo e qualquer espaço de armazenamento era importante e ajudaria na organização dos moradores, além delas serem importantes para a ambientação e setorização visual dos usos. Um painel branco faz o fundo para televisão da sala e ao caminhar para a cozinha ele se converte em uma estante que emenda nos armários da cozinha.
Por fim, a escolha dos materiais foi orientada pela fácil manutenção e por tons claros. A utilização do carvalho malva na marcenaria combinada com branco e tons mais creme nas paredes deixaram o apartamento mais claro e amplo. (A brincadeira com a inversão de cores nas marcenarias também ajuda na definição dos espaços.)
O ladrilho hidráulico entrou como um ponto de cor, optou-se por utilizar o rosa queimado em todo o piso da cozinha e lavanderia e subir com a mesma cor em detalhes no ladrilho branco escolhido para a parede. Já nos banheiros, utilizou-se um porcelanato cimento queimado no piso e, para as paredes, as pastilhas trouxeram textura ao ambiente que é predominantemente branco.

Data Sheet:

Architecture: Angá Arquitetura
Design team: Gabriela Panico, Carolina Gurgel and Camila Caiuby
Millwork: Marcenaria do Vandelson
Marble supplier: Pvr Pedra Marmoraria
Area: 146 sq. meters
City: São Paulo
Country: Brazil
Year: 2019
Photographs: Carolina Lacaz

-

Arquitetura: Angá Arquitetura
Equipe de projeto: Gabriela Panico, Carolina Gurgel e Camila Caiuby
Marcenaria: Marcenaria do Vandelson
Marmoraria: Pvr Pedra Marmoraria
Área: 146 m²
Cidade: São Paulo
País: Brasil
Ano: 2019
Fotografia: Carolina Lacaz

Details

Project size

65 m2

Completion date

2019

Building levels

1

Project team

Angá Arquitetura