Fitzroy North Residence

Architecture Residential Fitzroy North , Australia

Media Contact

19 Images

Want to download these images? Make sure you confirm usage rights with the BowerKit owner / contact person.

1. Hallway

Herringbone floor, black ceiling and steel corridor doors

3986 px 5979 px 2 MB A3 print

2. Ensuite

Steel sliding door with reeded glass

5986 px 3991 px 4 MB A3 print

3. Hall to rear yard

5972 px 3981 px 4 MB A3 print

4. Ensuite detail

6000 px 4000 px 5 MB A3 print

5. Ensuite shower

5948 px 3965 px 4 MB A3 print

6. Landscape detail

4000 px 6000 px 5 MB A3 print

7. rear yard

6000 px 4000 px 9 MB A3 print

8. Kitchen and Dining

6000 px 4000 px 5 MB A3 print

9. Landcaping

Inge Jabara Landscapes

4000 px 6000 px 10 MB A3 print

10. Bathroom

4000 px 6000 px 6 MB A3 print

11. Master robe

5980 px 3987 px 5 MB A3 print

12. Outdoor connection

3880 px 5820 px 7 MB A3 print

13. Kitchen

6000 px 4000 px 6 MB A3 print

14. Front gate

4000 px 6000 px 7 MB A3 print

15. Floor Plan

4963 px 3509 px 612 KB A3 print

16. Kitchen island details

4000 px 6000 px 2 MB A3 print

17. Flooring detail

4000 px 6000 px 3 MB A3 print

18. Landscape Detail 2

3413 px 5119 px 4 MB A4 print

19. Owner portrait

3939 px 5909 px 5 MB A3 print

Description

The high ceilings and timber construction gently creaked as you walk the hallway of the existing home. There was an obvious change in quality from the light and airy original home to the later cluttered renovations to the rear.

Our role in transforming this home was to reimagine the family areas and celebrate the connection between the house and the rear yard. Internally, we wanted to bring back a sense of calm, order and hierarchy within the home. We needed to create spaces that were delineated by their function and allowed for the practicalities of a busy family, while allowing for a spacious, well-appointed home.

The home owners loved to cook and entertain but the existing layout meant you couldn’t do both at the same time. So, we re-established the kitchen as the heart of the home. Locating the cooktop on the island created the opportunity to connect with guests, prepare meals and socialise.

The new Living areas introduced a feature fireplace, black steel doors that stop the warm air escaping and a circular skylight to bring in much needed natural light. The back wall to the rear garden was replaced with a set of new sliding glass doors and the garden completely re-landscaped with the help of Landscape Architects, Inge Jabara Landscapes.

Combining a few standout textured materials with base neutrals throughout the interiors ensured a warm, soft palette. It was important to the owners that we accommodate their active lifestyle and so resilient surfaces and materials were integrated throughout to ensure comfort was not compromised. A terrazzo tile floor was integrated through the living areas, grounding the palette while adding thermal mass and insulation. To soften the noise and create warmth in the quieter areas such as bedrooms, we used a blonde timber engineered floorboard in a herringbone pattern.

We wanted to use a consistent textured timber aesthetic and chose to integrate Blackbutt veneer joinery to match the owners bespoke master bed that they loved. Fixtures were either brass or black finished that matched detailing in the steel doors and lighting, helping to maintain a consistent palette.

What made this project so successful was a good relationship between the architectural team and the client that was design-focussed and based on trust in the brief and design.

Questions and Answers

What was the brief?

To rectify and reimagine an old weatherboard cottage for a new young family.

What were the solutions?

We respected the original cottage and replaced the poorly constructed add-ons. Focussing on interiors, and connection to landscaping have the greatest impact on lifestyle.

Details

Project size

160 m2

Site size

412 m2

Completion date

2021

Building levels

1

Project team

buck&simple: doers of stuff

Architect

Inge Jabara Landscapes

Landscape Architect

Momentum Building Group

Builder