Balmoral House

Architecture Residential Mosman, New South Wales, Australia

Media Contact

13 Images

Want to download these images? Make sure you confirm usage rights with the BowerKit owner / contact person.

1. Balmoral House

A dramatic entry sequence.

Katherine Lu

6589 px 4370 px 16 MB A3 print

2. Balmoral House

Clinton Weaver

5792 px 8688 px 4 MB A3 print

3. Balmoral House

Shadowplay on brickwork.

Clinton Weaver

5559 px 3705 px 2 MB A3 print

4. Balmoral House

A floating stair descends from the upper level.

Katherine Lu

4416 px 6670 px 13 MB A3 print

5. Balmoral House

An elegant stair detail.

Clinton Weaver

5539 px 8309 px 2 MB A3 print

6. Balmoral House

A warm palette of materials

Katherine Lu

6666 px 4420 px 15 MB A3 print

7. Balmoral House

The pool, garden and living spaces flow into one another.

Katherine Lu

4392 px 5420 px 13 MB A3 print

8. Balmoral House

A carefully balanced materials palette.

Clinton Weaver

3744 px 5616 px 1 MB A3 print

9. Balmoral House

Opening the kitchen up to the garden is a morning ritual.

Katherine Lu

4426 px 6672 px 19 MB A3 print

10. Balmoral House

The house presents as a minimal section to the street.

Katherine Lu

5439 px 3391 px 9 MB A4 print

11.

2880 px 1249 px 972 KB Print - Low res only

12.

2880 px 1041 px 799 KB Print - Low res only

13.

2880 px 1249 px 1 MB Print - Low res only

Description

The Balmoral House is located within the lower north-shore suburb of Balmoral. The site presents many difficulties being wedged shaped, on the low side of the street, hemmed in by two substantial existing houses and with just half the land area of its neighbours. Where previously the site would have enjoyed the benefits of a sunny rear yard beyond the rear building alignment, this is no longer the case with the yard having been sold-off to the neighbours.

Our design process has been about finding amenity where on first appearance there appears to be little.

The design stems from the first key observation, that the view to Middle Harbour is better from the lower ground level due to the height of the canopy of a nearby angophora that impedes views from the first floor level. Placing the living areas on the lower ground level allowed us to exploit setback controls to build closer to the rear boundary where oblique views to the key local features of Balmoral Beach and Rocky Point Island are best.

This strategy also provided the opportunity to extend these spaces into gardens and terraces to the limits of the site, maximising the sense of space of the 'living domain'. Every part of the site is utilised to create an array of connected interior and exterior spaces

The planning then became about ordering these living volumes and garden spaces to maximise access to view and sunlight and to structure these to accommodate an array of social situations for our Client’s young family. At first floor level, the garage and bedrooms are composed in a linear block perpendicular to the street along the south-western to enable glimpses of district views from the street as a gesture to the public realm. Critical to the success of the house is the journey from the street down to the living areas and vice versa. A series of stairways break up the journey while the main glazed central stair is the centrepiece to the house as a light-filled piece of sculpture that hangs above a reflecting pond with pool beyond.

The architecture works as a series of stacked interconnected volumes that carefully manoeuvre down the site, wrapping around to establish a secluded light-filled courtyard and terrace area on the north-eastern side. The expression is 'minimalist modern' to avoid visually complicating an already dense set of circumstances. Warm natural materials including off-form concrete, neutral bricks and blackbutt timber imbue the house with a calm quality whilst floor to ceiling glazing and large pivot and stacking doors create light-filled interiors, bringing the garden inside.

In the end the design reverses the obvious strategy of an elevated living space with balcony facing the view. Rather, the outcome is a grounded compact family home sculpted around daylight, views to Balmoral and intertwined living and garden spaces that satisfy the social needs of a growing young family.

Details

Project size

264 m2

Project Budget

USD 2,700,000.00

Completion date

2018

Building levels

2

Project team

Steven Fighera

Project Director

CHROFI

Architect