Arndt Residence and Artbarn

Architecture Residential Cape Schanck, Victoria, Australia

Media Contact

18 Images

Want to download these images? Make sure you confirm usage rights with the BowerKit owner / contact person.

1. Residence

8910 px 6300 px 6 MB A3 print

2. Residence & Artbarn

6300 px 8910 px 7 MB A3 print

3. Residence

6300 px 8910 px 3 MB A3 print

4. Residence Interiors

5792 px 8688 px 7 MB A3 print

5. Residence Interiors

4456 px 6684 px 5 MB A3 print

6. Residence Interiors

4456 px 6684 px 7 MB A3 print

7. Residence Interiors

4456 px 6684 px 5 MB A3 print

8. Artbarn Interiors

8688 px 5792 px 5 MB A3 print

9. Artbarn

3615 px 4820 px 5 MB A4 print

10. Residence Interiors

4456 px 6684 px 9 MB A3 print

11. Residence Interiors

5792 px 8688 px 13 MB A3 print

12. Residence Interiors

5792 px 8688 px 14 MB A3 print

13. Residence Interiors

8688 px 5792 px 43 MB A3 print

14. Artbarn Interiors

5792 px 8688 px 16 MB A3 print

15. Artbarn

5792 px 8688 px 17 MB A3 print

16. Residence & Artbarn

6300 px 8910 px 5 MB A3 print

17. Artbarn

8688 px 5792 px 18 MB A3 print

18. Artbarn Interiors

8688 px 5792 px 13 MB A3 print

Description

The Arndt Residence and Artbarn is located on a 5 acre site on the fringe of Mornington Peninsula National Park. The area is characterised by typical coastal formations, relatively flat land, and significant pockets of remnant coastal vegetation.

The client brief was to consider the property as an estate with buildings and spaces designed to suit their needs as a family, but also as a place to collect, display and make art. A key aspect was to be able to receive visitors and have guests stay overnight at the property.

The site features a small rise in topography at the centre of the site where an existing dwelling was located.

The existing house was dilapidated and of poor spatial quality as a result of multiple poorly conceived additions. Our client however was keen to re-use the building from a sustainability perspective and so we undertook a curatorial process to strip the building to its 2 storey core, revealing its structural form and a more vertical spatial quality. Domestic elements such as windows and doors were removed to give the building a more abstract quality. This became the Artbarn, a place for storing, displaying and making art.

We then set to create a new residence with a contemporary floor plan, sited to capture the winter sun, and with purposeful connections to the landscape. We gave the new house a simple form, abstracted from sheds and barns giving the house a rural familiarity while also creating interior volumes that could support the display of artworks.

The interior volume is exploited with over-scaled openings into the open landscape to the south contrasted by an intimate low-scale connection to a sunny sheltered lawn to the north.

The two buildings sit as sculptural counterpoints to each other while maintaining a clear separation between the home and the art space.

The design and construction details for both the Artbarn and main residence were undertaken with careful regard for budget. Value engineering was also undertaken with the Builder to maintain the project budget.

The project was eventually completed to the modest budget of $1.8M + GST for both the Artbarn and new residence including landscaping.

As a footnote, the design process was unique because CHROFI is based in Sydney, the site was in Victoria, and our Client was based in Berlin. The displaced relationships continued throughout the build due to the pandemic with our client remaining in Berlin, and lockdowns preventing us from travelling to Victoria to oversee the Builder.

Details

Project size

407

Site size

20234 m2

Project Budget

AUD 1,800,000.00

Completion date

2022

Building levels

1

Project team

Tai Ropiha

Project Director

Fraser Mudge

Project Architect

CHROFI

Architect