Cascade House

Architecture Residential Greater London , United Kingdom

Media Contact

21 Images

Want to download these images? Make sure you confirm usage rights with the BowerKit owner / contact person.

1. Street view

Cascade House, an early 18th century Grade II listed building within the very heart of London's Hampstead village

4113 px 6144 px 14 MB A3 print

2. Sensitive tranformation

The external appearance blends into its historic setting

5671 px 4113 px 10 MB A3 print

3. Entrance

The recessed entrance has been lined with dark painted timber paneling

4113 px 6144 px 12 MB A3 print

4. Approach to apartment

The continuous fall of the black stained staircase treads within the dramatically tall space has given the dwelling its new name, Cascade House.

4113 px 6144 px 14 MB A3 print

5. Staircase detail

The staircase is well lit by skylights and has a deep grain textured internal façade of timber panels that have been sandblasted to enhance the surface texture and stained black to increase the graphic effect.

4098 px 6144 px 15 MB A3 print

6. Stairwell

The staircase is located within a triple height space and represents a major new intervention which runs for most of the building’s depth, reorganising the house around a central focus.

4113 px 6096 px 16 MB A3 print

7. Skylight

Within the very confined extent of the listed building, an intense and striking spatial sequence has been created that is flooded by natural light

6144 px 4113 px 9 MB A3 print

8. Staircase leading to upper floor

The apartment extends over two floors

4113 px 6144 px 12 MB A3 print

9. Corridor detail

The internal corridor receives daylight via the skylight over the stairs

4113 px 6144 px 12 MB A3 print

10. Approach to living room

A corner door increases the connectivity between living room, stairwell and corridor

4010 px 6144 px 12 MB A3 print

11. Living area

Internal windows and wide door openings enhance the connectivity and add to the open nature of the double storey-high living, kitchen and dining area that is rarely found within listed buildings.

6144 px 4113 px 11 MB A3 print

12. Corner door

Door in closed position

4113 px 6144 px 14 MB A3 print

13. Corner door

Door in semi open position

4113 px 6144 px 16 MB A3 print

14. Kitchen

5856 px 4113 px 14 MB A3 print

15. Built-in storage

Built-in joinery provides ample storage

6144 px 4113 px 14 MB A3 print

16. En-suite bathroom

The anthracite coloured tiling references the dark timber panels of the stairwell

5860 px 4113 px 13 MB A3 print

17. En-suite bathroom

The bathroom is well lid via a new dormer window

4113 px 6144 px 14 MB A3 print

18. Door detail

Internal door to bedroom clad in dark timber panel with rich natural texture

6144 px 4113 px 14 MB A3 print

19. Study model

The new continuous staircase spans across four floors

2863 px 3648 px 3 MB A4 print

20. Axonometric drawing

The refurbished apartment is located on the second floor

9933 px 7016 px 4 MB A3 print

21. Concept drawing

Drawing exploring the complexity of spaces enriched by the texture of timber panels

5940 px 8400 px 13 MB A3 print

Description

Cascade House, an early 18th century Grade II listed building within the very heart of London's Hampstead village, comprises existing retail premises over ground and first floors, with a new generous two-bedroom dwelling above. Spanning across four floors, parts of the dwelling are located in a new roof top extension that has been developed in close consultation with the local planning and conservation authorities.

The external appearance blends into its historic setting, whereas the interior provides a series of bright and contemporary spaces. Within the very confined extent of the listed building, an intense and striking spatial sequence has been created that is flooded by natural light and makes the dwelling feel much larger than it actually is.

The staircase is located within a triple height space and represents a major new intervention which runs for most of the building’s depth, reorganising the house around a central focus. The continuous fall of the black stained staircase treads within the dramatically tall space has given the dwelling its new name, Cascade House.

The staircase is well lit by skylights and has a deep grain textured internal façade of timber panels that have been sandblasted to enhance the surface texture and stained black to increase the graphic effect. Natural light bounces off the timber and gives an impressive, continuous, feature quality to the stairwell. Internal windows and wide door openings enhance the connectivity and add to the open nature of the double storey-high living, kitchen and dining area that is rarely found within listed buildings.

Details

Project size

85 m2

Completion date

2014

Building levels

4

Project team

Patalab Architecture

Architect