Harbord Diggers Club

Architecture Large projects Freshwater, New South Wales, Australia

Media Contact

28 Images

Want to download these images? Make sure you confirm usage rights with the BowerKit owner / contact person.

1.

Tom Evangelidis

Tom Evangelidis

14057 px 5633 px 5 MB A3 print

2.

Simon Whitbread

Simon Whitbread

3000 px 1999 px 5 MB Print - Low res only

3.

Brett Boardman

Brett Boardman

1067 px 1600 px 992 KB Print - Low res only

4.

Simon Whitbread

Simon Whitbread

3000 px 2000 px 4 MB Print - Low res only

5.

Martin Tarnawski

Martin Tarnawski

1799 px 3000 px 3 MB Print - Low res only

6.

Simon Whitbread

Simon Whitbread

5656 px 3770 px 13 MB A3 print

7.

Tom Evangelidis

Tom Evangelidis

8688 px 5792 px 3 MB A3 print

8.

Martin Tarnawski

Martin Tarnawski

1500 px 2000 px 2 MB Print - Low res only

9.

Grant Leslie

Grant Leslie

3000 px 1433 px 5 MB Print - Low res only

10.

Grant Leslie

Grant Leslie

3648 px 5472 px 2 MB A3 print

11.

Clinton Weaver

2000 px 3000 px 3 MB Print - Low res only

12.

Clinton Weaver

Clinton Weaver

1025 px 1511 px 905 KB Print - Low res only

13.

Interior Staging by WeAreTriibe

Katherine Lu

6690 px 4897 px 10 MB A3 print

14.

Interior Staging by WeAreTriibe

Katherine Lu

4406 px 6657 px 12 MB A3 print

15.

Interior Staging by WeAreTriibe

Katherine Lu

6609 px 4381 px 10 MB A3 print

16.

Interior Staging by WeAreTriibe

Katherine Lu

6606 px 4401 px 15 MB A3 print

17.

Interior Staging by WeAreTriibe

Katherine Lu

6677 px 4436 px 14 MB A3 print

18.

Simon Whitbread

Simon Whitbread

1920 px 1280 px 2 MB Print - Low res only

19.

Brett Boardman

Brett Boardman

5855 px 8734 px 23 MB A3 print

20.

Clinton Weaver

Clinton Weaver

3000 px 2000 px 4 MB Print - Low res only

21.

Ubird When submitting work to publications please credit Pablo Codina as “Ubird” when his material is used editorially. Please do not replace the “Ubird” credit with alternative names (such as drone photography, aerial work, etc) when supplying images for editorial/advertorial use. Doing so will constitute copyright infringement and fees will be assessed after multiple incidents. On all social media posts, a clickable credit (e.g. @ubirdaustralia on Instagram) is required.

Pablo Codina

3992 px 2242 px 2 MB Print - Low res only

22.

Ubird When submitting work to publications please credit “Ubird” when Pablo Codina's material is used editorially. Please do not replace the “Ubird” credit with alternative names (such as drone photography, aerial work, etc) when supplying images for editorial/advertorial use. Doing so will constitute copyright infringement and fees will be assessed after multiple incidents. On all social media posts, a clickable credit (e.g. @ubirdaustralia on Instagram) is required.

Pablo Codina

3000 px 1685 px 6 MB Print - Low res only

23. Site Plan

4961 px 3508 px 2 MB A4 print

24. Concept Sketch

4961 px 3508 px 2 MB A4 print

25. Concept Diagrams

4961 px 3508 px 3 MB A4 print

26. Axonometric

4961 px 3508 px 2 MB A4 print

27. Upper Ground Floor Plan

4961 px 3508 px 3 MB A4 print

28. Physical Model

4961 px 3508 px 3 MB A4 print

1 Video

These videos are available for media use

Harbord Diggers Redevelopment

Description

PROJECT ATTRIBUTION: architectus + CHROFI + JMD design

CLIENT
The Mounties Group

BACKGROUND
While the Harbord Diggers was born during hard times and created by working class people, the club today is re-imagined as an ‘Intergenerational Community Hub’ to both broaden and deepen its relevance to today’s Northern Beaches community.

STATEMENT
A Stage 1 Master Plan prepared in 2012 by Architectus included deep consultation with club membership and community to guide the future development. The approved envelope established well-scaled edges to the surrounding streets while arranging the mixed-use program with active uses on the lower ground plane with quieter residential uses above. The design concealed much of the program within the contour of the land to control bulk and scale.

The Stage 2 design by Architectus + CHROFI + JMD design draws upon the attributes of traditional hilltop villages that are simultaneously coherent through their materiality, and complex, with each building and space within the village being unique. This approach allows the overall project to be singular - ‘The Diggers’ - whilst also, permits the complexity of the mixed-use program and site conditions to bring richness and interest to the project.

Sited on one of Sydney’s iconic headlands, the materiality is directly informed by the spectacular coastal sandstone formations and the native coastal landscape.

The site is structured around a central courtyard, an ocean terrace and a grid of public domain connections linking to the coast and nearby Freshwater Village. This vastly improves the permeability of the headland enabling thru-site connections in all directions and establishing the club as a key destination within the coastal walk network.

The seniors living village is organised around the courtyard with the club’s public facilities located beneath to avoid conflict between the residential and public areas.

A sunken ‘Palm Gully’ at the centre of the development anchors the legibility of the plan connecting all key public facilities while bringing light, air and lush greenery to the heart of the project.

The Carrington Parade and Evans Street edges respond to their streetscapes presenting as a collection of domestic scaled buildings.

To the north, the ne-grained qualities of the street edges give way to a much larger scaled response to the headland setting. The natural landscape is drawn across the development to amplify the scenic quality of the headland while taller feature buildings sit above as sculptural counterpoints with owing forms that frame coastal views from within. A civic scaled veranda merged into the contour of the headland frames aspect from the public areas to the ocean terrace and coast beyond.

The project instils a sense of remembrance through its use of
sandstone and with the integration of Jade Oakley’s sculpture at the club entry depicting the original diggers at their seaside location.

Collectively, the topography, the native landscape, the materiality and sculptural built-form, combine to bring new identity to this long standing community institution.

PROGRAM
Club and community rooms
Seniors Village
Food and beverage precinct
Health and wellness retail
Aquatic Centre
Fitness Centre
Children’s play
Childcare
Carpark

QUOTE
“The outcome is a diverse set of facilities nestled gently into one of Sydney's great coastal headlands and cleverly arranged to amplify the health, social and lifestyle benefits of coexistence” Michael Harrison, architectus

CLIENT QUOTE
The new venue, betting the coastal location, has been embraced and adored by our local community since opening as a destination for all to enjoy - evidenced by membership growing exponentially from 20,000 in 2018 to 65,000 in 2021 while visitation levels have almost tripled.

The seamless transition from internal to external areas has provided the venue with greater flexibility, functionality and driven the customer experience, encouraging opportunity for customer engagements that have become a backdrop for social media posts.

As a result, the Club has become financially sustainable and a showpiece of the Club and Retirement Living industries.

- Dale Hunt, Mounties Group

BUILDER
Ganellen

CONSULTANT TEAM
Cerno, Project Manager
Philon, Development Manager
Urbis, Town Planner
Slattery, Quantity Surveyor
Fender Katsilidis, Interior Designer
Enstruct, Structural Engineer
Enstruct, Civil Consultant
Arup, Facade Engineer
Arup, Traffic Engineer
WSP, Services Consultant
Acoustic Logic, Acoustic Engineer
Cundall, ESD Consultant
Steve Watson & Partners, Building Certifier
Morris Godding, Access Consultant
GTA, Other, Traffic (DA only)
Wood & Grieve Engineers, Services Consultant

AWARDS LIST
2021 AIA Awards - Urban - Shortlisted (winners announced 2 July 2021)
2021 AIA Awards - Public - Shortlisted (winners announced 2 July 2021)
2021 AIA Awards - MultiRes - Shortlisted (winners announced 2 July 2021)
2021 ULI Asia Pacific Awards for Excellence - Finalist
2018 The Urban Developer Award, Mixed Use category - Winner
2013 Design Competition Winner

SERVICE START DATE
2014

CONSTRUCTION START DATE
2016

CONSTRUCTION COMPLETION
2020

DESIGN TEAM (FULL LIST)
Ray Brown, Architectus Team / CEO, Principal / NSW 6395
Michael Harrison, Architectus Team / Principal, Urban Design & Planning
Jennifer Husman, Architectus Team / Senior Associate, Project Leader
Agnieszka Romanowicz-Butler, Architectus Team / Project Architect / NSW 10900
Darrin Rodrigues, Architectus Team / Team Member
Oscar Stanish, Architectus Team / Urban Designer
Steve Fox, Architectus Team / Principal, Digital Design & Delivery
Luigi Ascione, Architectus Team / 3D Visualisation
Liam O'Brien, Architectus Team / BIM Manager

Tai Ropiha, CHROFI Team / Director / NSW 6568
Martin Tarnawski, CHROFI Team / Associate, Project Leader
Max Kamlah, CHROFI Team / Designer
Daniel Spence, CHROFI Team / Architect / NSW 10045
Georgina Blix, CHROFI Team / Associate, Architect / NSW 9293
Susanne Pollmann, CHROFI Team / Senior Project Lead
Joshua Zoeller, CHROFI Team / Associate, Architect / NSW 9633
John Choi, CHROFI Team / Director / NSW 8706
Steven Fighera, CHROFI Team / Director / NSW 6609
Fraser Mudge, CHROFI Team / Associate, Architect / NSW 11094

Anton James, JMD Design Team / Design Director
Don Kirkland, JMD Design Team / Construction Manager
Claire Broun, JMD Design Team / Senior Landscape Architect

Mark Curzon, Former Architectus Team Member / Principal
Pulasthi Wijekoon, Former Architectus Team Member
Natalie Rumore , Former Architectus Team Member
Damir Causevic, Former Architectus Team Member
Hiren Sheth, Former Architectus Team Member
Dorinda Appiah, Former Architectus Team Member
Katharina Kulpa, Former Architectus Team Member
Stephanie Brancatisano, Former Architectus Team Member
Nas Monazam, Former Architectus Team Member
Dominica Watt, Former Architectus Team Member
Daniel van de Wydeven, Former Architectus Team Member
Johana Siahaan, Former Architectus Team Member
Lucas Kim, Former Architectus Team Member
Kylie Lee, Former Architectus Team Member
Simon Zou, Former Architectus Team Member

Darryl Chandler, Former CHROFI Team Member
Andrew Lamond, Former CHROFI Team Member
Lauren Sideris, Former CHROFI Team Member
Farnam Ghazizadeh, Former CHROFI Team Member
Dmitriy Lewicki, Former CHROFI Team Member
Alberto Quizon, Former CHROFI Team Member

Ali Gates, Former JMD Design Team Member
Joe Line, Former JMD Design Team Member
Elke Jacobsen, Former CHROFI Team Member

Questions and Answers

What were the key challenges?

The design challenge was to firstly create a vibrant, inter-generational social environment without impacting the beauty of the natural headland, and secondly, to organise the mixed use program without impacting the amenity of residents.

What was the brief?

To create a vibrant Intergenerational Community Hub that combines a hospitality precinct with club, health and fitness, childcare and a retirement village.

What were the solutions?

The design conceals much of the program within the contour of the land with the seniors village organised around a courtyard above the hospitality precinct and club below.

The headland landscape extends across the courtyard to amplify the scenic quality of the precinct while a pair of sandstone buildings rise above as sculptural counterpoints with flowing forms to frame coastal views from the apartments.

Lower scale buildings address the streets in a stepped manner to both maximise views while creating a fine-grained edge to address Freshwater Village to the west.

A dramatic sunken garden at the centre of the project brings light and air to the various layers of mixed programs below and are planted with a variety of endemic species that mimic the natural occurrence of verdant species within the protected crevices of the headland.

Public pathways connect to the coast while open stairs between levels are critical to uniting the facility as a ‘hub’ while promoting a socially, active lifestyle.

Details

Project size

68000 m2

Site size

15600 m2

Project Budget

USD 205,000,000.00

Completion date

2020

Building levels

8

Project team

CHROFI

Project Architects

Architectus

Project Architects

JMD design

Landscape Architects