ISS Apartment

Architecture Residential São Paulo, São Paulo, Brazil

Media Contact

19 Images

Want to download these images? Make sure you confirm usage rights with the BowerKit owner / contact person.

1.

3335 px 5003 px 15 MB A4 print

2.

3673 px 5509 px 18 MB A3 print

3.

3521 px 5281 px 18 MB A3 print

4.

3545 px 5318 px 16 MB A3 print

5.

3207 px 4810 px 13 MB A4 print

6.

3587 px 5380 px 19 MB A3 print

7.

3578 px 5367 px 19 MB A3 print

8.

3602 px 5403 px 17 MB A3 print

9.

3672 px 5508 px 19 MB A3 print

10.

3683 px 5525 px 21 MB A3 print

11.

3318 px 4977 px 11 MB A4 print

12.

3597 px 5396 px 22 MB A3 print

13.

3673 px 5509 px 15 MB A3 print

14.

3515 px 5273 px 14 MB A3 print

15.

3195 px 4793 px 9 MB A4 print

16.

3692 px 5538 px 17 MB A3 print

17.

3680 px 5520 px 18 MB A3 print

18. Floorplan before renovation

5315 px 8268 px 550 KB A3 print

19. Floorplan after renovation

5315 px 8268 px 874 KB A3 print

Description

The client, a single 40 years-old Greek who’s deeply involved in the artsy world, has lived in Brazil for almost 8 years and requested the Atelier PECLAT+CHOW to completely renovate a 1960's apartment located in the trendy neighborhood of Jardins, in São Paulo. The apartment hasn’t been restored in over 50 years, in that way we proposed a completely different layout.

As one enters the apartment one sees itself surrounded by walls and doors wrapped in brushed walnut paneling, as one walks towards the living space you perceive at its heart a floating wooden monolith which seems to have been detached from the entrance hall. This volume embodies the space with a sense of permanence and also acts as an invisible separation between the kitchen and the living room.

The old three bedrooms and one bathroom apartment were converted into a two ensuite bedroom with generous space. This was only possible by moving the peripheric hallway to the center of the apartment. In a way that, what was a generous window lost in a hallway, got a new purpose on the master ensuite bathroom

The materials palette was kept to the essential. Some of the originals bricks from the ’60s were kept exposed, but with a white stucco layer on top of it - referring to the Greek origins of the client as well as the urban landscape of São Paulo. With this solution, the exposed bricks gained a new delicate, and soft dimension. Calacatta marble was used for the kitchen and bathrooms countertops. Floors were covered in Peroba Mica hardwood, with joints between each wood board purposefully separate in order to enrich each's uniqueness.

The furniture meticulously selected for this project comprises of a well-balanced mix of some of the very finest mid-century modern Brazilian designs, raging from Zanine to Hauner, along with some contemporary pieces designed by the Atelier. The outcome is warm, calm, and refined.

Questions and Answers

What were the key challenges?

To create a good layout within a floorplan which is 4,5m wide and 27m long

Who are the clients and what's interesting about them?

The client, a single 40 years-old Greek deeply involved in the artsy world, living in Brazil for almost 8 years.

Details

Project size

128 m2

Site size

128 m2

Completion date

2020

Building levels

1

Project team

Atelier PECLAT+CHOW