Lune de Sang Pavilion

Architecture Residential Byron Bay, New South Wales, Australia

Media Contact

18 Images

Want to download these images? Make sure you confirm usage rights with the BowerKit owner / contact person.

1. Lune de Sang Pavilion

A solid, heavy form that resembles a piece of infrastructure.

9449 px 7082 px 33 MB A3 print

2. Lune de Sang Pavilion

A series of intimate spaces embedded into the native landscape

8574 px 9432 px 47 MB A3 print

3. Lune de Sang Pavilion

A place for contemplation after a hard days work on the property.

4000 px 3005 px 9 MB A4 print

4. Lune de Sang Pavilion

A generous and open bedroom.

9449 px 3734 px 25 MB A3 print

5. Lune de Sang Pavilion

A bathroom that merges with the surrounding forest.

9449 px 3750 px 23 MB A3 print

6. Lune de Sang Pavilion

Storage is carefully concealed in a sries of blackbutt joinery walls

4000 px 3299 px 9 MB A4 print

7. Lune de Sang Pavilion

A restrained material palette perfect to display the clients art collection.

9449 px 6299 px 31 MB A3 print

8. Lune de Sang Pavilion

A dramatic cantilever brings pool and structure together.

4112 px 2104 px 3 MB Print - Low res only

9. Lune de Sang Pavilion

A dramatic gesture to match an expansive outlook.

6334 px 9449 px 35 MB A3 print

10. Lune de Sang Pavilion

A durable suite of materials sits on the ridgeline of the property.

9449 px 6334 px 27 MB A3 print

11. Lune de Sang Pavilion

Rituals on a working hardwood plantation

6334 px 9449 px 33 MB A3 print

12. Lune de Sang Pavilion

Intimate moments and warm materials.

6334 px 9449 px 33 MB A3 print

13. Lune de Sang Pavilion

A gathering space for family, friends and the local community.

9449 px 6299 px 29 MB A3 print

14. Lune de Sang Pavilion

A place from which to survey the property.

6676 px 9449 px 53 MB A3 print

15. Site Plan

3508 px 2479 px 2 MB Print - Low res only

16. Ground Floor

4961 px 3508 px 2 MB A4 print

17. Elevations

2000 px 1414 px 202 KB Print - Low res only

18. Elevations

2000 px 1414 px 245 KB Print - Low res only

1 Video

These videos are available for media use

For the past 2 years we have been working with filmmaker Nikki Castle, cinematographer Marden Dean and clients Andy and Deirdre Plummer to capture the spirit of Lune de Sang on film, a moment in time at the infancy of a remarkably long-sighted and ambitious intergenerational project. We are very proud to finally release the film and hope you enjoy watching it as much as we all enjoyed making it.

Description

Lune de Sang is a unique multi-generational venture that will see a former dairying property transformed into a sustainably-harvested forest, bringing back a pocket of subtropical rainforest to the Byron Bay hinterland.

The vision is exceptional in that rather than planting a fast growing crop, various hardwoods of the region have been chosen to establish a rainforest landscape that will take generations to mature. The hardwoods will be tended to maturity and then selectively harvested, the long lifespan of the trees meaning a wait of between 50 and 300 years before the various species fully mature.
We were captivated by this long term vision, a vision that goes beyond one’s lifetime.

The design is a close collaboration with our client, one bound in collective understanding of the site, landscape and time. The rainforest timber’s unhurried growth has influenced our approach for inserting architecture in the site with all the buildings being designed to respond to the notion of a 300 year lifecycle.

The project's latest component, the Pavilion, defies easy definition as a ‘house’, belonging as it does to a suite of 5 structures that collectively shape the place experience. They have been conceived as site ordering devices, concrete and stone elements that stitch and structure spatial relationships on the land. While categorically a dwelling, the Pavilion’s function is distinctly communal in nature. The building is divided into two, very discrete parts: an open, functionally public, local gathering space, and a hidden, intensely private retreat.

The communal component of the pavilion has more in common with public architecture than with private dwellings. Its scale walks a fine line between domestic comfort and a gathering space. The pool and accompanying amenities are similarly geared toward visitors and the space has already played host to community and family get-togethers. At no point is the connection to the emerging landscape interrupted; its only solid wall is a continuation of a stone landscape retaining wall, while floor to ceiling glass brings the landscape inside.

The private retreat part is concealed and secluded. To enter the private retreat one must step outside of the front space before entering via a separate discreet door. Here, there are no views of the broader landscape, instead one looks onto a lush rainforest embankment lending the space a subterranean quality. An unadorned concrete and stone structure provides the thermal mass that keeps the space cool while robust blackbutt joinery partitions the space.

The ambition is an elemental and atavistic architecture. Structures that may appear to be a rediscovered ruin from the day they are built. We looked at ruins, forms in nature, and how some structures become cared for across generations. We sought materials that would mature over time, intensifying the building’s qualities rather than degrading it. We settled on concrete and stone. Concrete as both a precise modern abstract material but also ancient in its quality, concrete serves as a universal material that can be read in multiple ways and deployed for both structure and enclosure. The stone as direct link back to the underlying geology of the region. It is sourced from the site as an upcycled by-product from the forestry work, both literally and symbolically anchoring the project to the land. The secondary timber and glass elements are finely detailed, revealing the craftsmanship to imbue the structure with texture and human scale.
In fullness of time, these structures will only be revealed upon arrival at their immediate setting intensifying their presence in the landscape. In the mean time, these quiescent structures will continue to look out to the forest waiting for its emergence.

Details

Project size

280 m2

Site size

1400001 m2

Project Budget

USD 20,000,000.00

Completion date

2017

Building levels

1

Project team

John Choi

Project Director

Jerome Cateaux

Project Architect

CHROFI

Architect