Mezzo Apartments

Architecture Residential Glebe, New South Wales, Australia

Media Contact

13 Images

Want to download these images? Make sure you confirm usage rights with the BowerKit owner / contact person.

1.

5792 px 8688 px 3 MB A3 print

2.

5302 px 2955 px 13 MB A4 print

3.

4908 px 7362 px 4 MB A3 print

4.

5792 px 8688 px 4 MB A3 print

5.

5735 px 8602 px 6 MB A3 print

6.

5735 px 8602 px 5 MB A3 print

7.

5777 px 8665 px 5 MB A3 print

8.

5691 px 8536 px 18 MB A3 print

9.

2086 px 3565 px 2 MB Print - Low res only

10.

5760 px 3840 px 12 MB A3 print

11.

5754 px 8617 px 4 MB A3 print

12.

5792 px 8688 px 3 MB A3 print

13.

5549 px 8323 px 3 MB A3 print

Description

CHROFI with Kann Finch were selected through a City of Sydney Design Excellence Competition for this site in Sydney in 2013.

The site’s location in Glebe borders Wentworth Park and the harbour to the north, the fine-grained patterning of Glebe’s terrace housing sub division to the west, and the larger footprint urban form of Ultimo to the east. Further, the city of Sydney’s Broadway and China Town districts are an easy walk whilst good views of the city’s CBD skyline are available from the site.

The design derives interest out of the convergence of these varying urban conditions with a strategy that is about the merging of the small scale of Glebe with the large scale of the park, nearby Ultimo and the city beyond. At the Wentworth Park frontage, the built form rises to ten storeys and follows the curvature of Wentworth Park Road to reinforce strongly the park edge. Presented as four tower forms hovering above a continuous 3 level podium, the park facade achieves a grand statement while at the same time, being composed of smaller scaled elements that enable the massing to transition down very quickly at the rear of the site. The resulting in-between spaces offer a greater access to light, ventilation and views to both the apartments within the development as well as the buildings on the street block behind.

The colonnaded base and podium is built of recycled brickwork giving these street level facades a material, texture and fine patterning that closely relates to the established surrounding. The towers are expressive of their concrete structure with custom matte white aluminium louvres and timber linings to the balcony spaces providing warmth and detail in the changing light throughout the day. The apartment interiors are restrained but warm in character allowing for individual interior expressions by the residents with a timeless colour palette.

Details

Project size

21000 m2

Project Budget

USD 110,000,000.00

Completion date

2018

Project team

Steven Fighera

Project Director

Felix Rasch

Project Architect

CHROFI

Design Architect

Kann Finch

Executive Architect