Patropi House | Casa Patropi

Architecture Residential Praia do Guaeca, São Paulo, Brazil

Media Contact

60 Images

Want to download these images? Make sure you confirm usage rights with the BowerKit owner / contact person.

1. Tile facade

3768 px 5653 px 12 MB A3 print

2. Tile facade

3792 px 5688 px 15 MB A3 print

3. Ceramic tile detail

3709 px 5563 px 13 MB A3 print

4. Facade

5715 px 4572 px 15 MB A3 print

5. Facade

3771 px 5656 px 9 MB A3 print

6. Facade

3636 px 5455 px 11 MB A3 print

7.

5450 px 3632 px 10 MB A3 print

8. Top view

4699 px 3133 px 12 MB A4 print

9. Facade and shadows

3620 px 5430 px 10 MB A3 print

10. Blue entrance tunnel

7525 px 5375 px 23 MB A3 print

11. Blue entrance tunnel

7477 px 4984 px 19 MB A3 print

12. Living room

3801 px 5702 px 11 MB A3 print

13. Living room

5625 px 3750 px 11 MB A3 print

14. Dining room

7085 px 5668 px 17 MB A3 print

15. Living room

5582 px 5582 px 12 MB A3 print

16. Living room

5593 px 5593 px 12 MB A3 print

17. Terrace

5589 px 6986 px 25 MB A3 print

18. Terrace

5622 px 5622 px 21 MB A3 print

19. Counter top detail: Green Gaya Quartzite

3689 px 5533 px 10 MB A3 print

20. Top view swimming pool

5226 px 3484 px 11 MB A4 print

21. Terrace facade

5595 px 4476 px 12 MB A3 print

22. Swimming pool

5595 px 3730 px 16 MB A3 print

23. Top view swimming pool

5260 px 3506 px 12 MB A4 print

24. Top view swimming pool

5285 px 3523 px 14 MB A3 print

25. Kitchen

3750 px 5625 px 10 MB A3 print

26. Kitchen

3750 px 5625 px 10 MB A3 print

27. Kitchen

3750 px 5625 px 10 MB A3 print

28. Kitchen

3750 px 5625 px 10 MB A3 print

29. Kitchen

3750 px 5625 px 10 MB A3 print

30. Kitchen

5568 px 6960 px 18 MB A3 print

31. Kitchen

3687 px 5530 px 9 MB A3 print

32. Kitchen

3683 px 5524 px 11 MB A3 print

33. Laundry

3668 px 5503 px 9 MB A3 print

34. Corridor

3759 px 5638 px 8 MB A3 print

35.

3643 px 5464 px 8 MB A3 print

36.

3664 px 5497 px 13 MB A3 print

37. Tv room

5634 px 3756 px 8 MB A3 print

38. Tv room

5634 px 3756 px 9 MB A3 print

39. Tv room

5634 px 3756 px 9 MB A3 print

40. Tv room

5634 px 3756 px 9 MB A3 print

41. Tv room

5574 px 5574 px 14 MB A3 print

42.

3778 px 5666 px 12 MB A3 print

43. Corridor

3840 px 5760 px 11 MB A3 print

44. Suite 02

3700 px 5550 px 10 MB A3 print

45. Bathroom 02

3714 px 5572 px 9 MB A3 print

46. Bathroom 02

3840 px 5760 px 9 MB A3 print

47. Suite 01

3724 px 5585 px 7 MB A3 print

48. Suite 01

3711 px 4639 px 8 MB A4 print

49. Suite 01

3719 px 5579 px 11 MB A3 print

50. Bathroom 01

5565 px 6956 px 13 MB A3 print

51. Bedrooms' corridor

5567 px 3712 px 10 MB A3 print

52. Suite 04

5639 px 3760 px 11 MB A3 print

53. Bathroom 04

5416 px 6770 px 11 MB A3 print

54. Facade

5715 px 4572 px 15 MB A3 print

55. Facade

5715 px 4572 px 15 MB A3 print

56. Facade

5715 px 4572 px 15 MB A3 print

57. Facade

5715 px 4572 px 15 MB A3 print

58. Drone view

5382 px 3588 px 16 MB A3 print

59.

2714 px 2713 px 2 MB Print - Low res only

60.

1683 px 2381 px 611 KB Print - Low res only

Description

Located on Guaecá Beach, on the coast of São Paulo, Brazil, the Patropi House was designed to be a rental. With no precisely defined customer, the design team could dare in some finishing solutions, while trying to cater to all tastes in order to be easy to rent out.
We wanted the house to respect its surrounding landscape rich in nature . Despite its contemporary and striking volume, the choice of materials and colors, blue and green, allowed for the house to be delicate. Blue and green can be found throughout the house in various materials and shapes, blending with the Brazilian and tropical decor.

-

Localizada na praia de Guaecá, no litoral de São Paulo, Brasil, a Casa Patropi teve seu projeto desde o início pensado para aluguel. Sem um cliente exatamente definido, o projeto pode ousar em algumas soluções de acabamentos, ao mesmo tempo que deveria atender a todos os gostos para ser fácil de ser alugada.
Com um entorno repleto de natureza, desejávamos que a casa respeitasse a paisagem. Apesar de sua volumetria contemporânea e marcante, a escolha dos materiais e cores, azul e verde, construíram a casa de uma forma delicada. O azul e o verde percorrem a casa como um todo por meio de diversos materiais e formas, compondo com a decoração brasileira e tropical.

Questions and Answers

What was the brief?

Charming, practical, economical and flexible. This was the briefing given by the client. As it is a house to be rented through Airbnb, the project should be flashy on the website, while also being functional and pleasant. For this, each corner was designed so that the experiences and the time at the beach were the best they could be.

-

Charmosa, prática, econômica e flexível. Esse foi o briefing passado pela cliente. Por se tratar de uma residência para aluguel pelo Airbnb, o projeto deveria ser chamativo no site, ao mesmo tempo que funcional e agradável. Para isso, cada cantinho foi pensado para que as experiências e a temporada na praia fossem as melhores possíveis.

What were the key challenges?

One of the biggest challenges for this project was to give it flair, without defining a customer: the house should call attention on the rental websites, while also catering to all tastes. Furthermore, we hoped to allow nature to be the protagonist and for the house would not compete with it.

-

Um dos maiores desafios para essa casa foi trazer personalidade ao projeto, sem ter um cliente definido: a casa deveria chamar a atenção nos sites de aluguel ao mesmo tempo que deveria atender a todos os gostos. Além disso, desejava-se que a natureza fosse protagonista e a casa não competisse com ela.

What were the solutions?

The volume of the house is made out of two solid blocks, the service area and the intimate area, and a covered core, the social area. On the façades, these volumes appear as blind planes: the bedrooms and the service area had their openings facing the sides, ensuring greater privacy. Meanwhile, the social area frames the garden on the back façade and the mountains on the street façade.
For the house to disappear into the landscape, all materials and decoration followed the native language: shades of blue and green represent the sea, the mountains and the vegetation around the house. These colors are repeated throughout the house through different shades and materials. In the kitchen, for instance, there is navy blue millwork and green marble countertops; on the terrace, there is green on the walls and blue in the pool tiles.
The social area, the core of the house and responsible for connecting the other areas, was enclosed with glass doors. When opened, these doors allow for cross ventilation, which provides thermal comfort inside and outside the building. In addition, the opening of the glass doors reinforces the integration of the social area of ​​the home: living, dining, grill, swimming pool and tv room.
The covered terrace was generously sized. On rainy days, the house should be as pleasant, interesting and spacious as on sunny days. With this in mind, the large terrace houses a barbecue grill, lounge and tables for meals.
The pool, in front of the terrace, has a raised edge that offers greater protection to children and animals. The deck, in addition to being a space for sunbathing, houses the pool machine room and the water pump underneath it.
In total there are 4 bedrooms: two with double beds and two with single beds that can be joined with a pillow-top cover. The tv room, when closed by sliding doors, can also be used as a bedroom. In this case, the bathroom is shared with the bedroom next door and, to avoid compromising privacy, we added a second door to the room, creating a hall to access the toilet.
The furniture in the rooms is simple and designed for a short stay: support for suitcases, hangers for bags and hats, a wooden dresser designed by the studio, side tables, beds and a colorful headboard that extends across the wall.
The bathrooms also present neutral tones, burnt cement floors and white countertops. However, for extra flair, the walls in the back of each counter were painted a different color, matching the headboards in the bedrooms. Larger windows for the bedrooms were favored over windows for the bathrooms. For this reason, there are ventilated skylights in them: in addition to natural lighting, they allow an outlet for the steam from the shower.
Finally, looking at the house from the central lawn, it is made out of two mais blocks and a central tunnel. The blind planes on the blocks were covered with green tiles and the tunnel was covered in blue, just as the mountain and the sky can be seen behind the house. A house that blends into the landscape.

-

A volumetria da casa foi composta por dois volumes sólidos, que são a área de serviço e a área íntima; e um miolo coberto, a área social. Nas fachadas, esses volumes aparecem como planos cegos: os quartos e área de serviço tiveram suas aberturas voltadas para as laterais, garantindo uma maior privacidade. Enquanto isso, a área social enquadra o jardim na fachada dos fundos e a montanha na fachada da rua.
Para a casa sumir na paisagem, todos os materiais e a decoração seguiram a linguagem nativa: tons de azul e verde representam o mar, as montanhas e toda a vegetação ao redor da casa. Essas cores se repetem ao longo da casa por meio de diversos tons e materiais. A cozinha, por exemplo, tem sua marcenaria azul marinho e as bancadas de pedra verde; no terraço, o verde está nas paredes e o azul, na pastilha da piscina.
A área social, o miolo dos blocos responsável pela conexão dos demais usos, foi fechada com caixilhos. Ao serem abertos, criam um corredor de vento que proporciona conforto térmico dentro e fora da casa. Além disso, a abertura dos caixilhos enfatiza a integração da área social da casa: estar, jantar, churrasqueira, piscina e sala de tv.
O terraço coberto teve seu dimensionamento pensado de forma generosa. Em dias chuvosos, a casa deveria ser tão agradável, interessante e espaçosa quanto em dias ensolarados. Para isso, criou-se um grande terraço que abriga churrasqueira, lounge e mesas para refeições.
A piscina, em frente ao terraço, foi desenhada com borda alta para oferecer uma maior proteção a crianças e animais, e o deck, além de ser um espaço para tomar sol, abriga a casa de máquinas da piscina e a bomba de água.
Ao total são 4 suítes: duas com cama de casal e duas com camas de solteiro que podem ser unidas por meio de um pillow-top. A sala de tv, ao ser fechada pelas portas de correr, pode ser usada também como dormitório. Nesse caso, o banheiro é compartilhado com o dormitório ao lado e, para não comprometer a privacidade, adicionamos uma segunda porta ao quarto, criando um hall de acesso ao wc.
O mobiliário dos quartos é simples e pensado para uma estadia curta: apoio para as malas, cabideiros para bolsas e chapéus, uma cômoda de madeira desenhada pelo escritório, mesas de apoio, camas e uma cabeceira colorida que se estende por toda a parede.
Os banheiros também possuem tons neutros, piso de cimento queimado e bancada branca. Mas, para dar uma graça, as paredes do fundo da bancada foram pintadas cada uma de cor, compondo com a cabeceira dos quartos. Priorizou-se janelas para os quartos em detrimento às dos banheiros. Por isso, neles foram adotadas clarabóias ventiladas: além da iluminação natural, elas oferecem uma saída para o vapor do banho.
Por fim, olhando do gramado central, a fachada da casa, como já explicado acima, se apresenta por uma fachada cega, composta por dois blocos e um túnel central. O plano cego foi revestido de ladrilho verde e o túnel, de azul, assim como estão atrás da casa a montanha e o céu. Uma casa que se camufla na paisagem.

Key products used:

Architecture: Angá Arquitetura
Design team: Carolina Gurgel, Gabriela Panico and Camila Caiuby
Millwork: Marcenaria do Vandelson
Marble supplier: Multi Pedras Ind. de Mármores e Granitos
Tiles: Rochbeton
Glass: Vidraçaria Trindade
Pool tiles: Jatobá
Kitchen finishes: Fórmica
Paint specs: Jeans Lavado | Suvinil and Verde Sálvia | Suvinil
Concrete blocks: Celucon
Roof tiles: Teplac
Solar heating: Hidramais
Lamps: Hidrel e Lustres Yamamura
Flower pots: Goma Ateliê
Area: 240 sq. meters
City: Guaecá Beach, São Sebastião
Country: Brazil
Year: 2019
Photographs: Carolina Lacaz

-

Arquitetura: Angá Arquitetura
Equipe de projeto: Carolina Gurgel, Gabriela Panico e Camila Caiuby
Marcenaria: Marcenaria do Vandelson
Marmoraria: Multi Pedras Ind. de Mármores e Granitos
Ladrilhos: Rochbeton
Caixilhos: Vidraçaria Trindade
Pastilha piscina: Jatobá
Revestimento cozinha: Fórmica
Pintura: Jeans Lavado | Suvinil e Verde Sálvia | Suvinil
Blocos de concreto celular: Celucon
Telhas ecológicas: Teplac
Aquecimento solar: Hidramais
Luminárias: Hidrel e Lustres Yamamura
Vasos: Goma Ateliê
Área: 240 m²
Cidade: Praia do Guaecá, São Sebastião
País: Brasil
Ano: 2019
Fotografia: Carolina Lacaz

Details

Project size

240 m2

Completion date

2019

Building levels

1

Project team

Angá Arquitetura