Peekaboo House

Architecture Residential New South Wales, Australia

Media Contact

25 Images

Want to download these images? Make sure you confirm usage rights with the BowerKit owner / contact person.

1.

9449 px 6334 px 43 MB A3 print

2.

6299 px 9449 px 27 MB A3 print

3.

9239 px 9205 px 37 MB A3 print

4.

6243 px 10743 px 30 MB A3 print

5.

6299 px 9449 px 24 MB A3 print

6.

6299 px 9449 px 24 MB A3 print

7.

9449 px 6299 px 25 MB A3 print

8.

9333 px 9446 px 34 MB A3 print

9.

6299 px 9449 px 26 MB A3 print

10.

6299 px 9449 px 29 MB A3 print

11.

9449 px 6334 px 34 MB A3 print

12.

6299 px 9449 px 21 MB A3 print

13.

6334 px 9449 px 30 MB A3 print

14.

6334 px 9449 px 35 MB A3 print

15.

6299 px 9449 px 27 MB A3 print

16.

15383 px 6324 px 39 MB A3 print

17.

9449 px 6299 px 23 MB A3 print

18.

6334 px 9449 px 31 MB A3 print

19.

6299 px 9449 px 27 MB A3 print

20.

6334 px 9449 px 33 MB A3 print

21.

6334 px 9449 px 33 MB A3 print

22.

6334 px 9449 px 30 MB A3 print

23.

6334 px 9449 px 30 MB A3 print

24.

6334 px 9449 px 29 MB A3 print

25.

6334 px 9449 px 34 MB A3 print

Description

Peekaboo House is named for the large box window that hangs from the level 1 addition, where the building is strategically shifted to take advantage of views towards nearby Punch Park. The Peekaboo window is symbolic of the generosity and joy embedded into the architecture. The window seat is accessed via a curved bridge, framing a generous curved void, and creates a moment for quiet reflection or play for the young family. From this spot, the best backyard in Balmain, Punch Park, can be enjoyed while still in the home.

Our Principal Architect’s family grew up on this street in street, loving the community nature and amenity of Punch Park. Fig trees, tennis courts, and a playground means Punch Park is embraced as the backyard by the surrounding community.

The street plays host to a row of six double frontage Victorian semis. Having lived overseas for the best part of a decade, our clients returned with a mature and thoughtful approach to housing requirements for them and their growing family. Naturally, when combining our Principal Architects personal history and emotional response to Balmain with our client’s ambition for their home resulted in the incredible catalyst for Peekaboo House.

Our approach preserved the Victorian façade, carefully updating the rooms within, designing the rear addition of Peekaboo House as a pavilion that opens on three sides to the garden. The addition replicates the square Victorian plan, but by shifting it slightly allows for a courtyard, simultaneously opening up the home to the yard and framing different spaces of the garden.

When working with existing buildings, the conversation is often how we express the relationship between the existing home and our new addition? The use of white allowed for the form of the addition to be articulated in a pure way, whilst also providing a broader, more democratic, progressive way of reading architecture. Each form, old and new, is painted in the same colour but articulated differently in materiality and detailing; traditional and contemporary now blend together seamlessly whilst simultaneously accentuating the variation in detail

The Pavilion dissolves as large glass doors slide away to connect to the backyard, creating a truly open living environment. From the backyard, the weatherboard cladding lining the level 1 addition is on display, a style quintessential of Australian Victorian homes, another nod to the preservation and respect towards Balmain heritage.

Walking from the house’s front bedrooms to the kitchen, living and dining room, the extensive yet measured use of white, combined with the open plan volume layout creates a truly breathtaking living environment.

Peekaboo House’s colour palette remained largely white, changing in texture and materiality. White Carrara marble forms the island bench, splash back, and a strong plinth for the white steel plate staircase. Marble tiles extend from the kitchen, into the yard to line the elevated pool. A robust neutral grey polished concrete floor provides a datum for family life, interior design complimented by our client’s tasteful selection of furniture and hanging artwork, culminating in a finely crafted, effortlessly comforting home robust enough to be enjoyed by the growing family.

Details

Completion date

2017

Building levels

2