Snowflake School

Architecture Education Greater London , United Kingdom

Media Contact

9 Images

Want to download these images? Make sure you confirm usage rights with the BowerKit owner / contact person.

1. Street facade

The building was originally built for the Salvation Army

3313 px 2210 px 4 MB Print - Low res only

2. School Hall

The double storey-high hall serves as break out space and dining hall

3313 px 2178 px 5 MB Print - Low res only

3. School Hall

Detail of storage facilities and mezzanine connection offices and staff room

5304 px 7952 px 4 MB A3 print

4. School Hall

Internal windows increase visual connectivity between the spaces

5304 px 7952 px 4 MB A3 print

5. School Hall

The upper part of the school hall has been clad with acoustic panels

5304 px 7952 px 25 MB A3 print

6. Classroom

View from hall towards classroom

2210 px 3313 px 6 MB Print - Low res only

7. Internal windows

Glazed sliding doors have been repurposed as internal windows

5304 px 7952 px 5 MB A3 print

8. Acoustic cladding

The untreated cladding improves acoustic properties and adds warmth to the central hall

4480 px 6720 px 4 MB A3 print

9. Entrance space

Formerly open balustrades have been clad over to comply with regulations

5304 px 7952 px 4 MB A3 print

Description

Snowflake School is an Ofsted ‘Outstanding’ certified school for children with Special Education Needs (SEN). It specifically focuses on pupils with severe autism. The school’s new site, located in a fully refurbished historic building in West-London, increases capacity by 30 new places.

Purpose built for the Salvation Army in the 1920s, philanthropy has returned to the building. The Patalab retrofit balances retention and re-use of existing building fabric. With a very specific spatial use and aesthetic it responses to the SEN school design brief. The completed conversion is the result of an intense eight-month design and construction process, creating a safe and welcoming learning environment for children with autism.

A Building with a Rich History
The new site, located off Acton High Street, once housed the Salvation Army. Last converted in the 1990s to create open-plan office space, the building was previously used as an animation studio. With exposed steelwork inserted to form mezzanine levels at either end of the original double-storey high central hall it developed a very distinctive character. Our design for the school conversion adds a further layer to this composition. We have reconfigured spaces to create staff rooms on the upper floors, new classrooms directly below with the retained double-height space at the centre. The latter forms a communal use as the school’s assembly hall. The lower ground floor, originally built as a secondary hall, now accommodates learning and play spaces.

Lamination of Use
Our brief emphasised keeping the budget as low as possible without compromising the spaces for the children and their teachers. We therefore focused on reusing as much of the existing building fabric as possible. This has resulted in a layered aesthetic. It is particularly evident when metal frames are only partially covered in plasterboard and sound insulation is exposed. The upper part of the main hall has been clad in acoustic panelling. It makes the double-height space feel warm and inviting whilst also ensuring the noise reverberation is minimised.

Revealing the Building's History
Following design guidelines for a SEN school, as well as meeting fire protection requirements, meant that many aspects of the building’s history had to be covered up. However, our design approach has ensured that some of the original fabric and 20th century adaptions are still evident. This includes the original timber flooring used in the assembly hall and the staircases where metal handrails defiantly protrude from new plywood balustrades. Furthermore, we have reused the existing glazed sliding-door system. The relocated the doors to the mezzanine level form large internal windows. Also, building redundant doors into the partitioning further reduces the sound transmission between classrooms and reuses as much of the existing fabric as possible.

Inspiring Accomplishments
The project is a demonstration of the charity’s success. This meticulously considered office to school conversion provides an inspiring learning environment that helps the school to build upon their accomplishments in the long term. It contributes to bringing Snowflake School’s exceptional specialised teaching to even more children and to a new local area.

Testimonial
“I wanted to create a school that not only meets the educational needs of my pupils, but would also be a space where they could have an amazing experience. Patalab have helped me achieve this.”

Founder of Snowflake School

Details

Project size

515 m2

Site size

500 m2

Completion date

2020

Building levels

3

Project team

Patalab Architecture

Architect