Nine by Mirvac (Former Channel 9 Site)

Architecture Large projects Willoughby, New South Wales, Australia

Media Contact

8 Images

Want to download these images? Make sure you confirm usage rights with the BowerKit owner / contact person.

1.

4774 px 3371 px 14 MB A4 print

2.

Visualisation by Doug and Wolf

5000 px 3334 px 20 MB A4 print

3.

Visualisation by Doug and Wolf

5000 px 3336 px 19 MB A4 print

4.

Visualisation by Doug and Wolf

3235 px 4839 px 15 MB A4 print

5.

Visualisation by Doug and Wolf

6000 px 4002 px 12 MB A3 print

6.

Visualisation by Doug and Wolf

5000 px 3542 px 23 MB A3 print

7.

Visualisation by Doug and Wolf

5000 px 3361 px 18 MB A4 print

8.

Visualisation by Doug and Wolf

5000 px 3125 px 19 MB A4 print

1 Video

These videos are available for media use

Description

ATTRIBUTION
Masterplan by CHROFI
Landscape by McGregor Coxall
Design Services by CHROFI and Mirvac Design

CLIENT
Mirvac

SCOPE
Masterplanning with McGregor Coxall & Full Architectural Services with Mirvac Design

SCALE
Scale: Site size: 3.2 hectares; 6,000m2 public space; 460 new dwellings across 10 buildings

DESIGN TEAM
Mirvac Design, CHROFI, McGregor Coxall, ADG Engineers, SMEC, Scott Carne, Apex Facades, Ethos Urban, Mim Design

DESCRIPTION
Redevelopment of the storied Channel Nine television studios in the northern Sydney suburb of Willoughby will unlock a prized hilltop site that has been closed to the public for more than 60 years, connecting new residents and the community via outstanding new public domain and high-quality architecture.

Through design excellence, the masterplan reimagines density living with sensitivity and inclusion, harnessing the site’s unique hilltop topography, natural environment and views, while respecting the existing low-scale suburban streetscape.

A competition-winning masterplan design by CHROFI, collaboratively documented by Mirvac Design, will deliver 445 apartments across 10 residential buildings, 6,385 square metres of open green space (20% of site area) including a playground, picnic area, landscaped boulevard and parks, a north-facing plaza with cafés, and adaptive reuse of ‘The Loft’ building as 1050 square metres of retail/commercial space.
Construction began in November 2020 with completion expected late 2023.

Seamless coordination between architecture and landscape design teams has produced a highly legible, permeable urban design that honours the rich history of the site – widely acknowledged as the spiritual birthplace of Australian television.

A key point of difference is that amenities are for everyone, not just residents, and are thoughtfully integrated into the ground plane to promote equitable access, visibility and active use.

Residents will enjoy this free amenity at their doorstep, along with the benefits of contemporary ‘sky’ living such as abundant light, air and panoramic views, plus all the advantages of a deeply established Lower North Shore suburb so close to the city.

The layering of three distinct building typologies brings rich architectural diversity, respecting the established character of the suburb while celebrating the benefits of high density.
In the first outer layer, a low-scale series of street buildings have a more solid expression to relate to the finegrain character of the street and to provide modesty to apartment interiors. Street buildings are up to 5 storeys high but use of materiality, form, articulation and modulation help these buildings read as two levels and successfully continue the rhythm of the street.

Next, in a threshold moment, the contained street pattern falls away to a more urban experience, integrating an open public park system with city-skyline view corridors and three contemporary mid-rise towers at the centre. These 10-storey buildings are deeply set in the site to minimise impact on the neighbourhood and take advantage of the views across St Leonards to Sydney. Architecture is a strong and clear expression of scale, rather than shying away from it with over-articulation or modulation.

Finally, organic-formed ‘bush buildings’ sit harmoniously within the natural green context, distinct from the more rectilinear grid of the other two typologies, with planter boxes to soften edges.

Substantial green public domain is woven through the site, comprising a network of parks, garden courtyards and playgrounds designed by international landscape architect McGregor Coxall. Materiality and plantings are designed to reflect the underlying natural landscape and incorporate naturally occurring rock and plant species to create a more grounded, sustainable and robust landscape environment.

AWARDS
UDIA - Pending, Announced 6 August
WAF - Pending, Announced 13 July

Details

Project size

43000 m2

Project Budget

USD 246,000,000.00

Project team

Tai Ropiha

Project Director

Mirvac Design

Design Services

McGregor Coxall

Landscape

CHROFI

Masterplan and Design Services